Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina

Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina
Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina vezi pe harta Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovinavezi pe harta

Informatii despre Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina

Localizare: Retezat > Pui Subcategorie: Parc natural

Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina
Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situat in nord-vestul Muntilor Sureanu din Carpatii Meridionali, Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina adaposteste cele mai importante cetati dacice - aici se afla cetatea Sarmizegetusa Regia; cetati medievale; un important sistem carstic format din pesteri, ponoare, doline, chei; un relief fragmentat de numeroase rauri; numeroase sate cu traditii bine pastrate si arhitectura specifica.

Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina reprezinta o arie naturala protejata, al carui scop este protejarea si conservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic sau pedologic. Parcul este destinat gospodaririi durabile a resurselor naturale, conservarii peisajului si tradiĊ£iilor locale, punerii in valoare si conservarii vestigiilor arheologice de importanta deosebita localizate in teritoriul respectiv, precum si incurajarii turismului bazat pe aceste valori.

Sistemul de cetati dacice cuprinde vechea capitala a Daciei - Sarmizegetusa Regia precum si cetatile Blidaru (formata din doua incinte, din care cea de-a doua de pe vremea lui Decebal), Costesti (o fortificatie cu un val de pamant, turnuri de aparare, sanctuare, etc.), Piatra Rosie, Pestera Bolii (pe un pinten calcaros, pe paraul Banita; constructia prezinta turnuri de aparare), Cugir (prezinta doua niveluri de locuire fiind fortificata cu un zid), Capalna (pe un pinten la 660 m altitudine; cetatea a fost refacuta in timpul lui Burebista) si asezarea civila de la Fetele Albe.

Pe langa cetatile dacice, al doilea obiectiv turistic il reprezinta sistemul carstic dezvoltat in sudul si sud-vestul parcului natural, Pestera Cioclovina Uscata (urme de locuire predacice si chiar mai vechi, inainte de era glaciara) si Pestera Cioclovina cu Apa, strabatuta de apele raului Ponorici, rau ce dispare sub un perete de stanca, in Lunca Ponoriciului.

In Ohaba-Ponor se ajunge de pe DN66. In zona se pot vizita Pesterile Sura Mare (aici, a fost descoperita cea mai mare colonie de lilieci din Europa) si Sura-Mica(strabatuta de asemenea de apele Ponorului), Bordu Mare si lacul fosilifer Ohaba-Ponor. Pe Valea Streiului se intra din localitatea Petros, urmand firul vaii, pe partea dreapta se gaseste Pestera Tecuri, zona Sipot de o rara frumusete creata de forta apelor.

Alte puncte de interes aflate in parc sunt Cheile Crivadiei si Turnul Crivadiei (care are o deosebita valoare peisagistica si floristica, constituind o enclava de specii termofile si elemente dacice si daco-balcanice).


Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Retezat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Pui , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.519699,23.091888
Vezi si alte obiective turistice din PuiMaterialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2020 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site