Cetatea Rimetea

Cetatea Rimetea vezi pe harta Cetatea Rimeteavezi pe harta

Informatii despre Cetatea Rimetea

Localizare: Transilvania > Rimetea Subcategorie: Cetate

Cetatea Rimetea
Cetatea Rimetea
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea Rimetea, cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului, este poziţionată la 5 km de comuna Rimetea, la vest de satul Colţeşti din judeţul Alba, pe o culme de munte.

Veche de peste 750 de ani, cetatea este una dintre cele mai atractive fortăreţe de pe traseul Valea Aiudului – Rimetea – Buru, de la înălţimea ei turiştii putând admira o privelişte superbă.

Cetatea a fost construită în jur de 1240, dupa invazia tătară. Conform inscripţiei de pe turnul nordic al cetăţii, aceasta a fost ridicată la iniţiativa familiei Thoroczkay, nobilii de Trascău.

Două sute de ani mai târziu, în 1470, cetatea a intrat sub dominaţia regelui Matei Corvin, care mai târziu a dăruit-o voievodului Transilvaniei.

La început de secol XVI, cetatea a reintrat în posesia familiei Thoroczkay, din păcate, după doar câţiva ani, a fost ruinată în timpul răscoalei lui Gheorghe Doja.

Istoria acestei fortăreţe transilvănene a continuat la fel de zbuciumat şi în secolele ce au urmat. În prima parte a veacului al XVIII-lea, cetatea Rimetea a fost asediată şi ocupată de armata austriacă. Înainte de plecare, generalul a dat foc atât cetăţii, cât şi satului din vale.

Mai târziu, cetatea a fost devastată din nou de oamenii lui Horea, Cloşca şi Crişan, iar în 1848, la Revoluţie, armata lui Avram Iancu a dat foc satului.

Astăzi, se mai pot vedea doar ruinele vechii cetăţi medievale Rimetea pe vârful muntelui Trascău. Câteva ziduri groase şi cele două turnuri, unul în care se şi locuia, având vreo 4-5 etaje şi 20 de metri înălţime, şi celălalt de apărare, sunt tot ce-a mai rămas.

Cetatea este înconjurată de un peisaj de basm. În partea de est se află masivul calcaros Colţii Trascăului şi Piatra Secuiului, în vestul cetăţii sunt versanţii Dealului Băieşilor, iar în sud domnesc Cheile Aiudului.

Numele cetăţii a fost dat ca urmare a intervenţiei secuilor, care au salvat satul Rimetea de tătari în secolul al XIII-lea.

Administrativ, cetatea aparţine localităţii Colţeşti din comuna Rimetea. Comuna Rimetea, în Evul Mediu, a fost considerată oraş, fiind un centru de prelucrare a fierului.

Cetatea Rimetea a fost înscrisă recent pe lista monumentelor istorice din Alba şi zona a fost declarată arie arhitecturală şi urbană protejată.

Pe lângă Cetatea Rimetea, printre obiectivele turistice din zonă se numără şi muzeul de etnografie, cea mai veche casă din sat, care a fost construită în 1668 şi biserica fortificată.


Cetatea Rimetea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea Rimetea ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Rimetea

Coordonate GPS: 46.253536,23.323014




Vezi si alte obiective turistice din Rimetea

Cheile Valisoarei mai sunt numite Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, se afla in estul Muntilor Trascau, comuna Livezile, judetul Alba si constituie rezervatie naturala de tip botanic si geologic. Re
Muzeul Etnografic Rimetea, judetul Alba, a fost infiintat in anul 1952 si detine o impresionanta colectie de obiecte muzeistice, peste 2500 de piese, etalate in cinci sali din cladirea Consiliului Loc


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site