Rosia Montana, Informatii despre Rosia Montana

Rosia Montana

Rosia Montana


Localitate din judetul Alba (zona turistica Apuseni)Este situata in Valea Rosiei, strabatuta de raul Rosia. Raul Rosia este bogat in minerale, in special fier care ii da o culoare rosiatica, de unde si denumirea comunei in romana si maghiara. Culoarea rosiatica a apei se datoreaza mineritului excesiv ce dureaza de peste 2.000 de ani ce a dus la distrugerea panzei freatice; continutul apei depaseste de 110 ori limita legala la zinc, de 64 de ori la fier si de 4 ori la arsenic, ceea ce o face nepotabila.

Localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Pliniu, Titus Liviu si este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor preĊ£ioase din Europa.

In ruinele fostei cetati, arheologii au descoperit locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceara. Multe din descoperirile arheologice pot fi vazute in Muzeul Mineritului din Rosia Montana.

Aici s-a nascut si a copilarit Iulia Faliciu, sotia lui B.P. Hasdeu si mama poetei Iulia Hasdeu. B.P. Hasdeu a cunoscut-o in anul 1865, in casa protopopului Simion Balint, mare revolutionar.

Aflandu-se aproape de nodul rutier dintre DN 74 si DN 75 accesul se face cu usurinta din toate partile:

Din Alba Iulia pe DN 74 pe ruta Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Rosia Montana.

Din Cluj-Napoca pe DN 75 pe ruta Cluj-Napoca - Turda - Baia de Aries - Campeni - Rosia Montana.

Din Oradea pe DN 76 si DN 75 pe ruta Oradea - Beius - Stei - Nucet - Campeni - Rosia Montana.

© 2004 - 2022 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site