Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului

Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului
Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului vezi pe harta Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleuluivezi pe harta

Informatii despre Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului

Localizare: Crisana > Sanmartin Subcategorie: Rezervatie naturala

Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rezervatia paleontologica Dealul Somleu este situata la circa 8 km de Baile 1 Mai, in apropiere de satul Beftia (comuna Sanmartin) si are o suprafata de 0,5 ha.

In prezent obiectivul turistic cel mai atractiv din zona este Avenul Betfia, unde s-au identificat 13 puncte fosilifere, independente si diferite ca varsta. Descoperite in 1911 si supuse unor cercetari minutioase, fosilele identificate in aceasta regiune cuprind resturi de reptile, pasari, mamifere, rozatoare si carnivore.

In acest punct fosilifer s-au descoperit pentru prima data in tara noastra resturile marelui carnivor felin Machairodus si chiar unele specii noi pentru stiinta ca: Pliomys episcopalism, Allophaiomys pliocaenicus, A. Laguroides, Muscardinus dacicus.

Cercetarile paleontologice au scos la iveala numeroase asociatii faunistice care s-au perindat in Pleistocenul mediu (era glaciala). Datorita valorii sale stiintifice, paleogeografice, acest punct fosilifer a fost declarat monument al naturii.

In versantul sudic se poate vizita o cariera de calcar, unde se poate observa dezvoltarea straturilor calcaroase care s-au format in perioada cretacica si au un continut bogat in nevertebrate.
Versantul nordic si cel estic al Dealului Somleului sunt acoperite de paduri de stejar in amestec cu carpen, tei si cires salbatic.


Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Rezervatia naturala paleontologica Dealul Somleului ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Sanmartin

Coordonate GPS: 46.9814568,22.0197735
Vezi si alte obiective turistice din Sanmartin

Paraul Petea (Paraul Peta) este o rezervatie naturala de tip botanic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Sanmartin. A fost declarata arie protejata in anul 2000 (fiind s
Avenul Betfia sau Huda Bradii este situat in versantul de sud-vest al Dealului Somleu (346 m), in raza satului Betfia, comuna Sanmartin. Pestera mai este impropriu numita de localnici “Craterul de l


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2021 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site