Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu vezi pe harta Manastirea Hadambuvezi pe harta

Informatii despre Manastirea Hadambu

Localizare: Moldova > Schitul Hadambului Subcategorie: Manastire

Manastirea Hadambu
Manastirea Hadambu Manastirea Hadambu Manastirea Hadambu
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Drumul catre "Manastirea Minunilor", dupa cum mai este numita Manastirea Hadambu, este presarat cu case batranesti, gradini tacute cu flori si peisaje parca pictate de o mana dibace de artist. Pe drumul serpuit ce duce la lacasul de cult ai impresia ca urci cu sufletul, ca parca iti doresti sa te contopesti cu ceea ce te inconjoara.

Odata ajuns in satul Schitu Hadambului din comuna Mogosesti, te poti odihni la umbra fantanii din fata manastirii si sa iti potolesti setea cu o cana de apa proaspata.
Dincolo de portile manastirii simti ca intri intr-o lume sacra, in atemporal.

Documentele atesta existenta Manastirii Hadambu inca din anul 1659, cand voievodul Gheoghe ghica i-a daruit boierului grec Ian Hadambu un loc "in padurea Iasilor, la Dealul Mare", pentru a construi o biserica cu hramul Nasterii Precistei si Nascatoarei de Dumnezeu. Ulterior, manastirea a fost botezata cu numele ctitorului ei, Hadambu, devenind un complex monahal fortficat defensiv, construit in a doua jumatate a secolului al XVII-lea.

Timp de aproape un veac manastirea a ramas pustie dupa ce calugarii greci, care locuiau acolo au abandonat-o, dupa secularizarea averilor manastiresti. Incepand cu anul 1937 si sfarsind cu 1960 , biserica a cunoscut o perioada in care pacea parea sa dainuiasca, urmand ca prin vointa staretului Iov Mazilu si cu binecuvantarea patriarhului Miron Cristea, lacasul a fost din nou populat cu monahi si chiar renovat.

Biserica si zidurile sunt construite din piatra de cariera sub forma unei fortarete, din cauza acelor vremuri vitrege cand navaleau turcii si tatarii, pradand manastirile. Ansamblul manastiresc vechi cuprindea biserica, stăretia veche, zidul de incinta (cu trei turnulete de colt rotunde) si turnul-clopotnita prin care se face intrarea in incinta.

Manastirea a fost redeschisa in 1990. Dupa redeschiderea manastirii s-au construit mai multe cladiri printre care o biserica noua cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", un arhondaric de dimensiuni mari, o stăreţie, un agheasmatar, un magazin bisericesc, un muzeu, o ferma zootehnica, un bazin de apa, trei fantani si un zid de incinta; de asemenea, s-au impodobit cu pictura si mobilier ambele biserici. Toate acestea au fost realizate cu cheltuiala exclusiva a credinciosilor.

In anul 2003 aici a izbucnit un incendiu ce a distrus 28 de chilii. Biserica veche a fost reconsolidata, i s-a facut un nou acoperis in stil moldovenesc, o noua catapeteasma, precum si un nou baldachin pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

In prezent, la Manastirea Hadambu vietuieste o obste de 10 calugari, care impleteste rugaciunea cu activitatile gospodaresti. Pelerinajele de hramul manastirii (8 septembrie) atrag aici mii de credinciosi.


Manastirea Hadambu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Schitul Hadambului , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 47.0108261,27.4296703




Vezi si alte obiective turistice din Schitul Hadambului



Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site