Ruinele castelului Bethlen

Ruinele castelului Bethlen
Ruinele castelului Bethlen vezi pe harta Ruinele castelului Bethlenvezi pe harta

Informatii despre Ruinele castelului Bethlen

Localizare: Transilvania > Sighisoara Subcategorie: Ruine

Ruinele castelului Bethlen
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Castelul familiei Bethlen se află în apropierea Sighişoarei, în satul Criş, din comuna mureşeană Daneş, în mijlocul unui parc cu copaci seculari.

Despre acest palat nobiliar circulă multe legende cu fantome care bântuie încăperile, despre iubiri neîmpărtăşite şi chiar despre un şarpe ce mânca localnicii, asta până într-o zi când un cruciat l-a omorât. Poveste care se regăseşte şi pe blazonul familiei Bethlen.

La castel se poate ajunge pe DN14 până în Daneş, fie dinspre Sighişoara, fie dinspre Mediaş, apoi pe DJ 143 până în satul Criş, castelul aflându-se chiar în mijlocul satului.

Nobilii Bethlen au intrat în posesia acestor ţinuturi după ce un membru al familiei a fost răsplătit pentru credinţa şi vitejia din ultima cruciadă. Unii spun că numele familiei se trage chiar de la oraşul Bethleem.

De pe aceste domenii, familia şi-a pus amprenta pe istoria şi cultura Transilvaniei. Îi putem aminti pe Gabriel Bethlen ce a fost principele Transilvaniei între 1613-1629, succedat, doar pentru o scurtă perioadă de timp, de fratele său mai mare Ştefan Bethlen.

În ce priveşte istoria castelului de la Daneş, la inceput, s-a ridicat doar o structură de lemn ce avea ca rol apărarea împotriva incursiunilor tătare. Vreme de 400 de ani, în secolele XIV-XVIII, construcţia s-a extins de la structura de lemn la o clădire din piatră cu forma neregulată, căreia i-au fost adăugate ulterior bastioane, iar astăzi ne întâmpină o structură renascentistă, despre care mulţi afirmă că este poate cel mai frumos castel de acest fel din Transilvania.

Castelul Bethlen a fost la un moment dat una dintre cele mai importante biblioteci din Europa, asta după ce aici au început să fie tipărite cărţi.

După naţionalizarea de către comunişti, din 1948, castelul Bethlen a fost folosit ca tabără a pionierilor, iar mai târziu ca depozit pentru produsele I.A.S.-ului din zonă. Sute de cărţi rare au ars din neglijenţa autorităţilor.

În 1974, Direcţia Monumente Istorice a preluat castelul şi a început să îl restaureze. În 1977, Direcţia a fost desfiinţată şi toate lucrările au fost sistate, iar edificiul a rămas abandonat.

Astăzi castelul se află din nou în posesia familiei Bethlen. Deşi este marcat ca proprietate privată, prin bunăvoinţa paznicului poate fi vizitat neoficial, ocazie cu care puteţi admira rămăşiţele unui decor fastuos pe ziduri şi tavane, încăperi largi în care cândva trăiau domni şi domniţe, capela renovată şi chiar şi sauna.


Ruinele castelului Bethlen este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Ruinele castelului Bethlen ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Sighisoara

Coordonate GPS: 46.834121,24.43287
Vezi si alte obiective turistice din Sighisoara

Biserica din Deal este unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetatii si este considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din tara noastra. Dealul pe care se
Castrul roman Stenarum este situat pe platoul Podmoale, in apropierea orasului Sighisoara, judetul Mures. A fost descoperit in urma cercetarilor de la mijlocul secolului al XIX-lea, de atunci fiind
Casa Memoriala Ilarie Chendi este asezata pe strada Nicolae Balcescu nr. 2 din Sighisoara, judetul Mures. Ilarie Chendi (1871-1913) a fost un critic literar roman, ce a apartinut curentului samanato
Turnul Tabacarilor se afla pe latura de S-E a zidului cetatii. Este atat de modest incat nici nu pare a fi fost turn de aparare. Forma si pozitia retrasa in spatele zidului il recomanda ca un turn foa
Patrimoniul natural din jurul orasului a captat foarte repede atentia unor oameni de stiinta de reputatie nationala si internationala, precum si a multor institutii si organizatii guvernamentale si no


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2023 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site