Manastirea Prislop din judetul Hunedoara

Manastirea Prislop din judetul Hunedoara
Manastirea Prislop din judetul Hunedoara vezi pe harta Manastirea Prislop din judetul Hunedoaravezi pe harta

Informatii despre Manastirea Prislop din judetul Hunedoara

Localizare: Apuseni > Silvasu de Sus Subcategorie: Manastire

Manastirea Prislop din judetul Hunedoara
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Prislop este un lacas de cult din apropierea satului Silvasu de Sus, judetul Hunedoara, unul dintre cele mai importante asezaminte ortodoxe din Transilvania.

Documentele istorice nu atesta cu certitudine data infiintarii acestei manastiri, insa se presupune ca intrucat a fost construita pe un pamant detinut de nobili romani din Ciula, ei au fost ctitorii laici ai locasului.

Intre secolele XIII-XIV nu a existat vreo atestare a vreunei sihastrii pe aceste meleaguri, ci o singura mentiune despre prezenta lui Nicodim de la Tismana in Ungaria medievala, consemnata pe Evangeliarul sau: "Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913 (1404-1405)"." Numelui acestuia i-au fost atribuite mai multe manastiri, inca nu si Manastirea de la Prislop.

La jumatatea secolului XVI, Manastirea Prislop a ajuns aproape in ruine, urmand ca in anul 1564 sa fie zidita de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca. Intrucat despre Manastirea Prislop se scria in documentele secolului al XIX-lea, este posibil sa fi existat, undeva in padure, in apropierea cladirilor actuale. Zamfira fusese casatorita de 4 ori cu nobili transilvaneni care nu erau ortodosci si intrucat era ingrijorata de starea sufletului sau, ea ar fi construit aceasta manastire, impodobind-o cu podoabe si icoane pretioase, dintre care se mai pastreaza una singura pana astazi. Piatra funerara a Zamfirei se gaseste la Prislop.

In secolul al XVIII-lea Manastirea Prislop era de natura greco-catolica, fiind implicata in conflictele religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici si ortodoxi. In anul 1948, lacasul de cult a devenit ortodox, fiind desfiintata si alocata pentru destinatii laice. A fost refacuta ca asezamant manastiresc dupa anul 1975, adapostind o comunitate de calugarite.

Aici se afla locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca, al treilea ctitor al actualei manastiri deoarece, in toti anii in care s-a nevoit aici (41 de ani) a pictat fresce si icoane deosebit de valoroase astazi, a reorganizat viata de obste si a redat manastirii stralucirea si frumusetea de care se bucura astazi mii de credinciosi veniti chiar si de peste hotare.

In anul 1991 aici a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, unde se studiaza timp de 5 ani.


Manastirea Prislop din judetul Hunedoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Silvasu de Sus , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 45.6323586,22.8518486
Vezi si alte obiective turistice din Silvasu de SusMaterialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site