Targoviste, Informatii despre Targoviste

Targoviste

Targoviste


Localitate din judetul Dambovita (zona turistica Muntenia)Vechea cetate de scaun, Targoviste este situata in partea central-sudica a Romaniei, in Campia Targovistei, la o altitudine de 287 m, pe cursul raului Ialomita.

Declarat municipiu in 1968, in prezent Targoviste are aproximativ 99000 locuitori, o localitate in subordine administrativa (Priseaca) si este resedinta judetului Dambovita.

Prima mentionare documentara dateaza insa din 1396 in jurnalul de calatorie al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care mentioneaza ca domnul Tarii Romanesti, respectiv Mircea cel Batran a mutat capitala de la Curtea de Arges la Targoviste.

De asemenea se mentioneaza ca aici a fost construita o curte domneasca, asezarea capatand ulterior un aspect urban.

In 1418 Targoviste este atestat ca oras si capitala a Tarii Romanesti. In aceasta perioada orasul Targoviste a beneficiat de un statut privilegiat fiind cel mai important centru economic si cultural al Tarii Romanesti fapt favorizat si de pozitia sa la rascrucea unor importante drumuri comerciale.

Statutul de capitala este pierdut in 1659 cand domnul Gheorghe Ghica muta capitala la Bucuresti, unde va ramane pana in zilele noastre.

Cu toate acestea dezvoltarea orasului continua fiind favorizate ulterior de formarea breslelor mestesugaresti.

Curtea domneasca este distrusa in 1660 de Gheorghe Ghica din ordinul turcilor insa este reconstruita in 1695 de catre Constantin Brancoveanu.

Dupa anul 1800 asezarea cunoaste o perioada de decadere care dureaza pana la inceputul secolului XX.

De istoria orasului Targoviste se leaga cateva evenimente nefericite precum asasinarea la Targoviste a lui Tudor Vladimirescu.

De asemenea in 1989 in apropierea orasului sunt capturati sotii Elena si Nicolae Ceausescu cei care au condus dictatura comunista pana la caderea acesteia.

In prezent orasul Targoviste este un centru economic si cultural important al Munteniei si are un potential turistic insemnat prin numeroasele constructii si monumente cu o valoare istorica deosebita.

Cai de acces Targoviste


Cum ajungi la Targoviste

Pentru a ajunge la Targoviste cu autoturismul , trebuie sa urmati drumul national 71 de la Bucuresti sau drumul national 72 daca plecati din Ploiesti sau Gaesti , facand apoi legatura cu drumul national 7 spre Sibiu.

In cazul in care alegeti ca mijloc de transport trenul, gara Targoviste face legaturi cu marile orase din sudul tarii.

Poze din TargovisteVezi toate pozele din Targoviste
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site