Apasati pe imagini pentru vizualizare
Hidrocentrala de pe Bega a fost construita dupa planurile arhitectului Szekely Laszlo si terminata in 1910. Cladirea este alcatuita dintr-un corp suprainaltat, asemanator unui turn, un corp pe malul stang al Begai si un corp ce se intinde deasupra apei.
Turnul are un sir de arcade sprijinite pe coloane, iar la baza lui este un balcon. Pe fatada dinspre aval sunt ferestre in forma de arc. Deasupra ecluzelor de supra-plin ale centralei se afla o pasarela din lemn cu decoratii. Corpul ce se intinde deasupra apei mascheaza sala motoarelor unde au fost montate turbine Ganz, de 600 de cai putere.
Energia electrica produsa se folosea la circulatia tramvaielor, iluminatul public si in scopuri industriale. O data cu realizarea constructiei si cu regularizarea albiei s-a rezolvat si prevenirea inundatiilor in cartierul Fabric. Hidrocentrala este si in prezent in stare de functiune.
Hidrocentrala de pe Bega este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Hidrocentrala de pe Bega
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Timisoara
Coordonate GPS: 45.75799,21.26479
Biserica ortodoxa Sfantul Ilie a fost situata initial in Piata Traian din Timisoara, cartierul Fabric, fiind construita intre anii 1825-1826.
Ca urmare a amenajarii cursului raului Bega in 1910 de ca
Palatul Neuhaus este o cladire istorica situata in Piata Victoriei din Timisoara.
Arhitectura palatului se caracterizeaza printr-o combinatie de stiluri eclectic, seccesion si art nouveau, acesta f
In perioada 1723-1765, in Timisoara s-a construit cea mai mare cetate in stil Vauban din tara noastra. Avea 9 bastioane si avea un important rol de aparare in secolele XVIII-XIX.
Totusi, la inceputul
Manastirea Cebza este un lacas de cult din judetul Timis, situat la 31 km sud-vest de municipiul Timisoara, in satul Cebza.
Asezamantul monahal a fost atestat documentar pentru prima data in secolul a
Primele poduri metalice din Timisoara au fost montate intre anii 1870 - 1871, cand a fost construit si podul de fier care face legatura dintre actualele strazi Ady Endre si Andrei Muresanu, unul dintr
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.