Palatul Princiar

Palatul Princiar vezi pe harta Palatul Princiarvezi pe harta

Informatii despre Palatul Princiar

Localizare: Apuseni > Turda Subcategorie: Palat

Palatul Princiar
Palatul Princiar
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Dacă înainte era un palat princiar în toată spendoarea sa, astăzi se bucură de prestigiul de a fi un Muzeu de Istorie. Vorbim de Palatul Princiar din Turda, judeţul Cluj, care, în final de secol XVI şi începutul celui de-al XVII-lea, a fost reşedinţa principelui Sigismund Bathory.

Pus pe lista monumentelor istorice, Palatul Princiar de odinioară a purtat mai multe nume de-a lungul secolelor, care mai de care mai interesante. La un moment dat în istoria sa de mai bine de 400 de ani, această clădire impunătoare a purtat numele de Casa Fiscală sau Curia Casei Fiscului, dar cel mai ciudat nume pe care l-a avut este “Casa de Sare”. Asta pentru că destinaţia iniţială a construcţiei a fost să găzduiască Vama de Sare din Turda, oraş unde se află o importantă salină.

Deşi, ca design exterior, casa princiară nu prea are cu ce se lăuda, ea aducând foarte mult cu o clădire obişnuită, aceasta a suferit un întreg “face-lift” la începutul secolului al XIX-lea, după ce, în urmă cu 230 de ani, acesteia i s-au administrat importante lucrări de refacere.

Dacă tot vorbeam de arhitectura ei, este bine să ştiţi că la origine este una gotică, stil care se întrepătrunde cu cel renascentist, adăugat la una dintre “remodelari”.

În esenţă, Palatul Princiar al lui Sigismund Bathory este o casă pătrăţoasă, cu etaj şi parter. Nu am vrea să vă descriem în detaliu casa pentru că ar însemna să vă stricăm supriza îmbinării celor două stiluri menţionate mai sus. Cert este că cel mai bine această simbioză a renascentismului cu goticul se vede în designul detaliat al unor lucrări secundare.

Timp de 400 de ani, clădirea a fost una dintre cele mai apreciate reşedinţe de către principii Transilvaniei. Ca şi evenimente istorice care s-au petrecut în această clădire, putem menţiona că aici aveau loc Dietele Transilvaniei, ultima desfăşurându-se chiar la finele secolului XVIII.

Spuneam la început că această clădire a ajuns acum un adevărat muzeu. Această nouă titulatură şi-a luat-o în 1943, când a devenit Muzeul de Istorie din Turda. Cu toate acestea, muzeul a fost inaugurat de abia în 1951, la dorinţa lui Augustin Raţiu.

Ca muzeu, instituţia se poate lăuda cu o vastă colecţie de obiecte, majoritatea lor provenind din “epoca” romană. Multe dintre acestea au valoare numismatică, sunt obiecte care au şi făcut studiul unor cercetători reprezentativi pentru România, precum Ioan I. Russu.


Palatul Princiar este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Palatul Princiar ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Turda

Coordonate GPS: 46.342301,23.474166
Vezi si alte obiective turistice din Turda

Parcul Teilor din Turda este situat pe Strada Tineretului, in fata Liceului teoretic „Liviu Rebreanu”. Sursa foto: ana-maria-catalina.blogspot.ro
Adresa: Strada Castanilor nr. 1, Turda, 401159 Telefon: 0264-314798 Sala are o capacitate de 125 de locuri si a fost renovata in anul 2000.
Se poate spune ca Turda nu ar fi existat pe harta daca nu ar fi fost binecuvantata cu Lacul Roman, amenajarea acestuia fiind punctul de pornire a dezvoltarii intregii regiuni. Amplasat intr-un peisa
Dupa invaziile raufacatorilor, bisericile obisnuiau sa isi imprejmuiasca zidurile cu fortidicatii pentru a se apara de atacuri viitoare. Invazia tatara din anul 1241 a determinat construirea unei fort
Baile Sarate din Turda, judetul Cluj mai sunt cunoscute si sub numele de Baile Orasului si reprezinta o zona cu peste 15 lacuri antroposaline, inclusiv actualul strand, caruia i se spune si Lacul Roma


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2019 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site