Turnu Rosu, Informatii despre Turnu Rosu

Turnu Rosu

Turnu Rosu


Localitate din judetul Sibiu (zona turistica Marginimea Sibiului)Comuna Turnu Rosu este situata la poalele Muntilor Fagaras, in Transilvania, pe malul stang al Oltului, la confluenta cu Cibinul, in apropierea intrarii in defileu, la circa 25 km distanta de Sibiu. Localitatea, asezata aproape de malul Oltului, ocupa acea parte in care raul isi schimba directia, indreptandu-se spre Sud, dupa ce a strabatut de la Est la Vest Depresiunea Fagarasului.

Se poate ajunge aici cu trenul, pe linia Sibiu – Talmaciu - Rm. Valcea – Craiova sau cu mijloace auto, pe E 81 prin derivatia aflata la iesirea spre Sud din orasul Talmaciu. Din Sibiu distanta se parcurge in cca 30 minute.

Localitatea are circa 2500 de locuitori si se afla la o altitudine medie de 450m, iar coordonatele geografice sunt 45.38 lat.N respectiv 24.18 long.E. Comuna este alcatuita din localitatile Turnu Rosu si Sebesu de Jos, sat aflat la 9 km de Turnu Rosu, in directia Est.

La inceputul anului 2013 erau inregistrate 1480 de gospodarii din care 668 in Sebesu de Jos si 538 persoane cu domiciliu plecate in alte localitati.

Suprafata totala a terenurilor comunei este de 7799 ha din care 4431 paduri, 366 teren arabil. Mai multe detalii pe websitul primariei.

Denumirea Turnu Rosu provine de la o constructie militară defensiva, ridicata de sasi în anul 1360 langa localitatea Boita. Aceasta a fost terminata în 1370 sub regele Ludovic, in scopul supravegherii defileului raului Olt, fiind situta în apropierea vechii frontiere cu Tara Romaneasca.

Azi, aici se mai gasesc ruinele turnului rotund din caramida rosie (de unde si numele edificiului) amplasat intre sosea si albia Oltului.

Pe malul Oltului, sus pe creasta, se afla cetatea medievala, ridicata pe locul unor fortificatii romane. Legenda spune că Turnul Rosu isi datoreaza culoarea sangelui varsat fara succes de armatele turcilor, care nu au reusit niciodata sa il cucereasca.

Prin extensie, trecatoarea situata in Carpatii Meridionali, în defileul Oltului, a luat numele de Pasul Turnu Rosu.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site