Manastirea Ratesti

Manastirea Ratesti
Manastirea Ratesti vezi pe harta Manastirea Ratestivezi pe harta

Informatii despre Manastirea Ratesti

Localizare: Valea Buzaului > Berca Subcategorie: Manastire

Manastirea Ratesti
Manastirea Ratesti Manastirea Ratesti Manastirea Ratesti
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Ratesti este o manastire ortodoxa situata in judetul Buzau, comuna Berca, satul Ratesti. Aceasta asezare monahala a fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de boierul Dragomir si sotia sa. A fost initial un schit de calugari ce avea o mica biserica de lemn cu hramul “Sfanta Treime”. Schitul Ratesti (asa apare in acte pana la 1868) a fost mentionat documentar pentru prima oara la 6 mai 1634, intr-un act de danie al monahului Sofronie de Gomesti. Un alt document care aminteste de Schitul Ratesti dateaza din 21 ianuarie 1652.

In anul 1784, pentru nevoile schitului se va construi o noua biserica, tot din lemn, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Pe temelia acestuia se va ridica, mai tarziu, in anul 1844, biserica cea mare de zid, purtand ambele hramuri ale celor doua biserici vechi de lemn: "Sfanta Treime" si "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie".

Biserica cea mare, imbinand in mod armonios arhitectura bisericeasca autohtona cu elemente neoclasice, are 30 de metri lungime, 15 metri latime si o inaltime de zece metri. Planul bisericii este triconic, avand un pronaos mare in partea vestica. Boltile bisericii sunt incununate cu trei turle construite din scandura: turla mare este octogonala, iar turlele mici sunt hexagonale.

A fost pictata in fresca intre 1843-1844 de pictorul Nicolae Teodorescu, conducatorul scolii de zugravi de la Episcopia Buzaului, ajutat de nepotul sau Gh. Tattarescu, elev al scolii. Din perioada cat a lucrat la Ratesti se mai pastreaza azi in muzeul Episcopiei Buzaului o icoana cu doua fete “Sf. Treime” (semnata jos in coltul din dreapta Tattarescu pictor) si “Iubirea lui Hristos”,tot cu doua fete, ce reprezinta pe o fata Sfintii 40 de mucenici, iar pe cealalta Sf. Dimitrie si Gheorghe avand jos in stanga semnatura (Tattarescu). Din pictura lui Nicolae Teodorescu azi se mai pastreaza doar catapeteasma.

Muzeul manastirii adaposteste o colectia de arta veche bisericeasca. Colectia a luat fiinta in anul 1975, fiind amenajata intr-o sala spatioasa, pictata in anul 1859 de monahul Elisei de la Ciolanu si este compusa din icoane pe lemn si sticla, broderii artistice, obiecte de cult, carte veche (o raritate o constituie Biblia poliglota format mare, tiparita la Paris de Antonius Vitray in 1629).
Acces: DN 10, trecandu-se raul Buzau, mai inainte de localitatea Satuc, sau pe DJ 203, trecand prin Berca, apoi pe drumul comunal 194, cca 2 km.


Manastirea Ratesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Buzaului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Manastirea Ratesti ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Berca

Coordonate GPS: 45.307463,26.631625




Vezi si alte obiective turistice din Berca

Vulcanii noroiosi reprezinta o rezervatie geologica si botanica ce se intide pe circa 30 ha, fiind localizata in Subcarpatii de Curbura, pe raza localitatilor Berca si Scortoasa (jud. Buzau). Vulcan
Cetatea-manastire Berca se afla in localitatea Berca, judetul Buzau. Biserica actuala a schitului apartine unei vechi manastiri brancovenesti avand ca hram Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Mana


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

Pensiuni din zona



© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site