Muzeul Satului Bran

Muzeul Satului Bran
Muzeul Satului Bran vezi pe harta Muzeul Satului Branvezi pe harta

Informatii despre Muzeul Satului Bran

Localizare: Bran Moeciu > Bran Subcategorie: Muzeu

Muzeul Satului Bran
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Toată lumea a auzit de Castelul Bran, însă mai puţini de Muzeul Satului din Bran. Deşi acesta din urmă e chiar alături, în aceeaşi curte. Şi e cel puţin la fel de frumos precum mult mai cunoscutul său vecin.

Ce e Muzeul Satului din Bran? E un muzeu-document, în aer liber, al vieţii ţăranilor din Ţara Bârsei. Şi are cam tot ce ţi-ar putea da o imagine asupra felului în care trăiau oamenii din aceste regiuni, având, de la case ţărăneşti mai mici sau mai mari până la gatere de lemn acţionate de apă, instrumente pentru făcut haine, icoane, leagăne. Nu în ultimul rând, câteva stâne ciobăneşti.

Cele mai întâlnite construcţii sunt cele specifice zonei Branului, casele cu ocol întărit şi cu grajduri sau alte anexe. Totul denotă originalitate şi cel mai pur stil rustic vechi românesc.

Casele sunt diferite – unele foarte mici, cu o singură încăpere, iar altele mari, cu patru încăperi, în forma literelor “L” sau “U”. Cele mai frumoase sunt, probabil, cele cu tindă cu lemn maroniu, întinsă pe toată faţa clădirii. O altă casa ce iese în evidenţă e cea cu parter de piatră, cu scări în partea din faţă a casei, şi pe stânga şi pe dreapta.

Unele dintre case sunt de-a dreptul spaţioase, mai ales cele folosite ca un fel de şezători, cu bănci continue lângă perete.

Ce e şi mai interesant, poate cel mai interesant lucru de văzut aici e tehnica ingenioasă folosită de ţăranii români de pe vremuri, pe când nu existau utilajele moderne. Astfel, poţi să vezi acolo joagărul – un gater care e acţionat de apă, o moară acţionată tot de apă, dar şi, după cum le denumesc localnicii, piua şi dârsta, utilaje ţărăneşti pentru haine şi ţesături.

Nu poţi să înţelegi exact farmecul rural al muzeului dacă nu intri în interiorul gospodăriilor. Ce găseşti acolo? Viaţa românească în cel mai pur stil. Vetre exact cum se foloseau şi, în unele locuri, încă se mai folosesc. Paturi şi mese ţărăneşti, acoperite cu ţesături tradiţionale sau, în primul caz, piei de animale. Tencuiala grosieră dar şi icoanele rustice, mobila veche, dar şi vetrele apropiate de pat, interioarele din lemn, în unele cazuri totul îţi dă impresia unei apropieri călduroase de viaţa oamenilor care au trăit în asemenea case. Pari că-i înţelegi şi le înţelegi stilul de viaţă, trăirile şi caracterul.

Despre asta e vorba, pe scurt, la Muzeul Satului din Bran. Să înţelegi şi să guşti din viaţa ţăranilor români din această regiune. Îţi va plăcea şi te va interesa, fără îndoială.


Muzeul Satului Bran este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bran Moeciu, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Muzeul Satului Bran ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Bran

Coordonate GPS: 45.304169,25.214319
Vezi si alte obiective turistice din Bran

Muzeul Vamii din Bran a fost infiintat in 1987 la poalele Castelului Bran, in pavilionul cladirii Vamii, pe drumul care leaga Transilvania de Muntenia. Acest drum avea o importanta comerciala deosebit
Culoarul Bran-Rucar reprezinta una dintre principalele axe turistice de legatura intre partea centrala si sudica a tarii. Predomina ca atractii turistice cele naturale de mare spectaculozitate: forme
Muzeul Satului Branean, organizat in urma cu peste patru decenii in parcul din vecinatatea castelului, reliefeaza evolutia arhitecturii populare traditionale din satele zonei Bran, in raport cu ocupat
Bran (752 m) - Saua Tiganesti - Vf. Omu Durata: 6-7 ore Marcaj: banda rosie Sursa foto: Amorphisman/ Wikipedia
Rezervatia naturala Piatra Craiului s-a infiintat in anul 1938, fiind prima masura de protectie a Masivului Piatra Craiului. Principalele obiective ale infiintarii rezervatiei a fost conservarea biod


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

Pensiuni din zona© 2004 - 2023 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site