Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa aflata in centrul orasului Bucuresti. Aceasta a fost inaltata in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730), de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas.
Numele "Stavropoleos" este forma romaneasca a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin "Orasul Crucii".
Biserica a fost construita in stil brancovenesc si are hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Restaurarea sa incepe in august 1904. In acea perioada arhitectul Ion Mincu prezenta autoritatilor planurile pentru ridicarea, alaturi de biserica, a cladirii ce amintea de vechiul han disparut si care va servi drept muzeu monahal. Restaurarea picturii a fost incredintata pictorului preot V. Damian. Dupa moartea lui Ion Mincu, lucrarile vor fi continuate de elevul sau, arhitectul Alexandru Zagorit.
Colectia de obiecte de arta a bisericii contine: icoane pe lemn sau pe sticla, primite sau achizitionate in timp, dar si obiecte care au apartinut acesteia inainte de secularizare: cadelnita daruita de Ioanichie al Stavropolei la 1734, candela de la 1788, Evanghelia cu inscriptia datand din 1735, icoana cu Iisus - Pomul vietii, daruita de Ioanichie la 1731.
Biserica Stavropoleos este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Stavropoleos
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.431742,26.098727
Izvorul Sissi Stefanidi este o fantana din marmura amplasata in Parcul Cismigiu din Bucuresti si inscrisa in Lista monumentelor istorice 2004 - Municipiul Bucuresti.
Sculptura realizata de Ion Dimitr
Statuia lui Iuliu Maniu, opera a artistului Mircea Spataru, se afla in Piata Revolutiei din Bucuresti.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953) a fost unul dintre cei mai proeminenti polit
"Biserica Coltea este unul dintre exemplele cele mai frumoase de arhitectura munteneasca de la sfarsitul secolului al XVII-lea." (Grigore Ionescu, "Capitala pentru Romania", Ed. Albatros, 2007)
Pe B-
Muzeul detine citeva remarcabile panze ale marelui pictor roman Theodor Pallady, precum si un lot de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada parizia
Monumentul, amplasat in Piata Garii de Nord din Bucuresti, evoca personalitatea inginerului George I. Duca (1846-1899) care a lucrat la construirea caii ferate Ploiesti-Predeal, a portului Constanta s
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.