Apasati pe imagini pentru vizualizare
Colectia etnografica Casa Ion Gramada ofera posibilitatea de a intra intr-o casa traditionala bucovineana, oferind atmosfera caracteristica rustica a unei gospodarii mai instarite.
Casa Gramada reprezinta o constructie tipica pentru inceputul secolului al XIX lea si este o casa de tip orasenesc, ridicata de tarani instariti. Din anul 1955 este declarata monument de arhitectura populara.
Casa, orientata cu fata spre sud, este ridicata din barne groase, imbinate staneste sau in coada de peste. S-a folosit molidul ca material de constructie, lemn usor de cioplit si totodata foarte durabil, datorita rasinii cu care este impregnat.
La intreaga constructie nu se foloseau in vechime cuie de fier, nici pentru fixarea dranitei acoperisului, nici in structura de rezistenta a casei. Se utilizau cuie din lemn tare de tisa, care si astazi se mai observa in punctele de imbinare a grinzilor.
Imprejurul casei se intinde o prispa lata, lutuita si acoperita cu scanduri. De pe aceasta se inalta cativa stalpi de sustinere a acoperisului, elemente de mare valoare estetica si arhitecturala. Motivul lor ornamental se aseamana cu Coloana infinita brancusiana.
Cel mai mare interes il prezinta interiorul, in care se patrunde printr-un pridvor larg. Din tinda lunga, se intra intr-o odaie mica si intr-o camera de locuit. Interiorul a suferit in timp modificari fata de modelul traditional. Pe jos nu era dusumea de scandura, ci lut bine batatorit.
Cea mai mare parte din suprafata camerei era ocupata de cuptorul cu vatra si horn, specific in trecut. Acum cuptorul caracteristic a disparut, iar tavanul vechi se ascunde sub tencuiala. Doar in cerdac se mai observa scandurile late si grinzile groase de lemn, simplu dar frumos sculptate.
Acest tip vechi de casa campulungeana se intalneste frecvent si bine pastrat, la odaile si bordeiele situate sus, in zona fanetelor si pasunilor. Ceea ce le deosebeste sunt dimensiunile.
Colectia etnografica Casa Ion Gramada este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Colectia etnografica Casa Ion Gramada
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Campulung Moldovenesc
Coordonate GPS: 47.530416,25.559249
Traseu Pojorata (700 m) - Varful Prasca (978 m)- Munceii Raraului - Cabana Rarau (1520 m)
Marcaj: punct rosu pana in Varful Prasca - sub Varful Muncelul (1577 m) banda rosie: de sub Varful Muncelul l
Masivul Rarau reprezinta epicentrul turismului din Bucovina. De oriunde ai privi, se dezvaluie ca o cetate impunatoare, fortificata cu ziduri sure si argintii, inaltandu-se din verdele padurilor din j
Traseu Campulung Moldovenesc (642 m) - Valea Seaca - Poiana Sihastriei (950 m) - Cabana Rarau (1520 m)
Marcaj: triunghi albastru pana in Poiana Sihastriei, punct rosu: Poiana Sihastriei - Caban Rarau
Colectia originala de linguri sculptate in lemn, prin numarul ei impresionant (aproape 5000 de exponate, provenite din Romania si din alte tari), arata, pe langa utilitatea casnica, cautarea frumosulu
Biserica ortodoxa „Sfantul Nicolae” are hramul de „Sfantul Nicolae”. In centrul vechiului Campulung Moldovenesc a fost cladita in anul 1698 o biserica din lemn cu hramul de "Sfantul Nicol
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.