Muzeul de Arta Vizuala din Galati este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara. A fost inaugurat in anul 1967 si a fost conceput scructural sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si la acest inceput de mileniu.
Aproximativ 400 de lucrari existente in salile de expunere si in aer liber, in parcul muzeului, constitue o selectie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artistilor contemporani, cultivati cu consecventa in cele aproape 4 decenii de existenta.
Patrimoniul muzeului cuprinde creatii de arta romaneasca din a doua jumatate a secolului XIX si din secolul XX (Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Octav Bancila, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Stefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Lucian Grigorescu si multi altii) reprezentanti ai avangardei romanesti (Victor Brauner, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu , Irina Codreanu, Milita Petrascu, etc..) si lucrari ale artistilor care formeaza o punte de legatura intre prima si a doua jumatate a secolului XX (Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Henri H. Catargi, Dumitru Ghiata, Rudolf Schweitzer- Cumpana , etc.).
Dar cea mai insemnata parte a patrimoniului si a expunerii permanente a muzeului o constituie operele realizate in perioada 1967-2005. Personalitati de renume ale picturii si sculpturii contemporane romanesti , reprezentate prin creatii de o valoare recunoscuta pe plan national si international sunt prezente pe simezele muzeului: Horia Bernea,Ion Nicodim, Ion Salisteanu, Ion Alin Gheorghiu, Octav Grigorescu, Georgeta Naparus, Marin Gherasim, Paula Ribariu, Stefan Caltia, Gheorghe Anghel, Ioana Batranu, George Apostu, Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron, etc…
Colectiile de pictura si sculptura sunt completate de colectia de grafica (Wanda Mihuleac, Marcel Chirnoaga, Mircea Dumitrescu, Dan Erceanu, George Leolea, etc..) si de arta decorativa ( Ana Lupas , Serbana Dragoescu, Mimi Podeanu, Cela Neamtu, Riti si Peter Iacobi, Serban Gabrea, Costel Badea, Radu Tanasescu etc..) realizate de mari creatori romani ai secolului XX.
Sursa: site-ul oficial al muzeului.
http://www.mavgl.ro/
Muzeul de Arta Vizuala din Galati este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul de Arta Vizuala din Galati
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Galati
Coordonate GPS: 45.4507256,28.0505505
Lacul Brates este unul dintre cele mai mari lacuri din Romania, fiind situat in sudul Moldovei, in zona de confluenta a Prutului cu Dunarea.
Se intindea pe o suprafata de 7.420 ha, insa dupa o serie
Rezervatia naturala Ostrovul Prut este situata pe fluviul Dunarea, in dreptul gurii de varsare a Prutului in fluviu, pe raza administrativa a municipiului Galati.
Reprezinta o rezervatie forestiera d
Casa Robescu este un monument istoric situat pe strada Mihai Bravu nr. 28 din municipiul Galati. Cladirea a fost construita intre anii 1896-1897, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu.
Casa Robescu e
Biserica fortificata Sfanta Precista din Galati este cel mai vechi monument istoric din oras, care in secolul al XVII-lea indeplinea o dubla functie: lacas de cult si cetate de aparare impotriva cotro
Monumentul de la Smardan contine ramasitele a 286 de soldati si ofiterii romani care au murit pe campul de lupta cu acelasi nume.
Aici erau de fapt gropi comune, dintre care una a fost imprejmuita c
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.