Cetatea Histria

Cetatea Histria vezi pe harta Cetatea Histriavezi pe harta

Informatii despre Cetatea Histria

Localizare: Litoral > Istria Subcategorie: Cetate

Cetatea Histria
Cetatea Histria
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea Histria este considerata cea mai veche asezare urbana din Romania. Conform istoricului Eusebius, colonia greaca Histria a fost infiintata in jurul anului 657 i.e.n., de catre negustorii si navigatorii greci care doreau relatii comerciale cu triburile bastinasilor geto-daci.

Ruinele cetatii grecesti Histria se afla pe teritoriul administrativ al comunei Istria, in judetul Constanta si este inscrisa in fruntea listei celor 5 zone de interes arheologic prioritar de la noi din tara. In data de 13 februarie 2007 a fost inscrisa oficial pe Lista Patrimoniului European.

Numele cetatii Histria ("Istria" in limba greaca) e dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumita Dunarea de catre greci.
Orasul Histria a cunoscut o dezvoltate neintrerupta timp de aproape 1300 de ani, incepand cu perioada greaca si terminand in perioada bizantina. In perioada greaca (sec. VII –I i. Chr), orasul era format din doua parti distincte, acropola si asezarea civila, dupa un model des intalnit in orasele antice grecesti, structura care a fost mentinuta pana la abandonarea orasului in secolul al VII-lea. Motivul abandonarii orasului este colmatarea vechiului golf al Marii Negre, unde era amplasat portul, golful devenind in prezent complexul lagunar Razelm-Sinoe.

Cetatea Histria a fost identificata in anul 1868 de catre arheologul francez Ernest Desjardins, iar cercetarile arheologice propriu-zise au fost initiate in 1914 de catre Vasile Parvan. In prima campanile de cercetari arheologice de la Histria, Vasile Parvan a descoperit o inscriptie intitulata Horothesia, care evidentia granitele teritoriului historian in vremea lui Traian.
Sapaturile urmatoare au avut loc sub conducerea lui Scarlat Lambrino, Emil Condurachi si Dionisie M. Pippidi.

Bazilica episcopala de la Histria, un edificiu de peste 60 de metri lungime si 30 de metri latime, care ocupa aproape 2 procente din suprafata cetatii tarzii, a fost scoasa la lumina in anul 1969 de catre arheologul Alexandru Suceveanu. Reprezinta cea mai importanta descoperire de la Histria, intrucat atesta faptul ca, in secolele V-VI Histria a ajuns la rangul de episcopie. Acelasi arheolog a descoperit in anul 1994 o friza cu opt divinitati ale panteonului greco-roman si cu reprezentarea Zeului Soare pe margine.

Necropola este situata in afara orasului antic, cuprinzand numerosi tumuli funerari si un numar mic de morminte plane, intrucat in perioada constructiei tumulilor, cel mai frecvent rit funerar a fost incineratia.
Ruinele cetatii aflate pe malul lacului Sinoe, pot fi vizitate si astazi, mai ales zidul de aparare cu turnuri si bastioane, ce inchidea de la vest catre lacul Sinoe, suprafata mica a orasului roman tarziu de circa 7 ha, cuprinzand fosta acropola a orasului grecesc.
Aici pot fi vazute ruinele conservate ale templelor grecesti din zona sacra, strazi pavate si cartiere de locuinte sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile si crestine si una dintre cele mai mari basilici crestine din lume, ce dateaza din secolul VI d.Ch.

Traseul pana la Cetatea Histria este simplu: din Mamaia mergeti inspre nord, pe drumul de langa mare: Navodari, Corbu, Sacele, apoi dreapta catre Histria. Drum alternativ: Constanta , Ovidiu si apoi dreapta spre Sacele-Histria, dupa circa 20 de km de la Constanta. Alte obiective turistice din zona sunt Jurilovca, Babadag, cetatea Enisala si Tulcea.


Cetatea Histria este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea Histria ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Istria

Coordonate GPS: 44.576114,28.712025




Vezi si alte obiective turistice din Istria



Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site