Muntii Macin

Muntii Macin vezi pe harta Muntii Macinvezi pe harta

Informatii despre Muntii Macin

Localizare: Delta Dunarii > Macin Subcategorie: Munte

Muntii Macin
Muntii Macin Muntii Macin Muntii Macin Muntii Macin
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situati in partea de nord-vest a Dobrogei, Muntii Macin sunt, nedrept, considerati lipsiti de importanta si foarte putin pusi in valoare.

Infrastructura turistica este aproape inexistenta, cu exceptia drumurilor de acces si a catorva poteci ce strabat zona.

Amplasarea lor in apropierea a doua mari orase, Braila si Galati, legate direct cu localitatile de la poalele muntilor - Macin, Greci, Cerna, ar trebui sa sustina punerea in valoare a acestor munti, dar din pacate nu se intampla astfel.

Desi au o altitudine ce ne duce cu gandul la dealuri - vf. Tutuiatul are doar 467 m, mai putin decat altitudinea la care se afla Brasovul - acesti munti, prin structura si alcatuirea lor, prin faptul ca se afla pe un culoar de migratie al pasarilor, prin specificul climatic si vegetatie, sunt unii dintre cei mai interesanti munti din Romania. In plus, au cea mai mare vechime, fiind formati in acelasi timp cu muntii din Scotia.

Alcatuirea lor din roci tari, granite, explica rezistenta acestor munti la eroziune. Sunt grupati in trei creste, doua dintre ele pe directia nord-vest - sud-est, iar cea de a treia perpendiculara pe acestea. Creasta principala, de circa 50 km, in mare parte impadurita, cuprinde cele mai mari inaltimi (vf. Tutuiatul - 467 m).

La vest de aceasta, Culmea Pricopanul (vf. Sulucu Mare - 370 m), de aproximativ 16 km lungime, cuprinde cele mai interesante forme de relief, cu creste stancoase, ascutite si pereti abrupti, fiind principalul punct de atractie al acestor munti. Perpendicular se afla Culmea Priopcea - 410 m altitudine, traversata prin pasul Priopcea - 152 m, de drumul national 22D Braila - Macin - Constanta.

Ceea ce da unicitate acestor munti este extraordinara varietate faunistica si de vegetatie, fapt ce a determinat infinitarea Parcului National Macin. Acesta are o suprafata de 11.140,2 ha, din care 11.110,2 ha fond forestier (99,7%) si 30 ha pasuni(0,3%).

Parcul este singura zona din Europa unde se intalnesc specii asiatice, mediteraneene si central europene, iar din punct de vedere al vegetatiei, aici sunt limitele extreme ale unor specii de plante.

Valoarea internationala este subliniata prin prezenta a 6 specii incluse in Lista rosie europeana in categoria "vulnerabil" dintre care mentionam: clopotelul dobrogean (Campanula romanica), merinana (Moehringia grisebachi), ghiocelul cu frunze indoite(Galanthus plicatus), garofita pitica de stanca (Dianthus nardiformis). Fauna Muntilor Macin se caracterizeaza printr-o mare biodiversitate si prin prezenta aici a unor specii rare si protejate.

O importanta deosebita pentru stiinta si pentru biodiversitatea Muntilor Macin o reprezinta speciile rare si pe cale de disparitie: broasca testoasa-monument al naturii, balaurul dobrogean, vipera cu corn, vulturul plesuv, ciocanitoarea neagra, dumbraveanca- specii protejate pe plan international.

Fauna este bine reprezentata:
- Reptile: testoasa de uscat (Testudo graeca ibera), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata), vipera cu corn (Vipera ammodytes)
- Pasari: dumbraveanca (Coracias garrulus), soimul dunarean (Falco cherrug)
- Mamifere: popandaul (Citellus citellus), dihorul patat (Vormela peregusna), pisica salbatica (Felis silvestris), jderul de piatra(Martes foina), cerbul carpatin (Cervus elaphus)-prezent in Dobrogea numai in Muntii Macinului, capriorul (Capreolus capreolus), mistretul (Sus scrofa), iepurele (Lepus europaeus), fazanul (Phasianus colchicus), vulpea (Vulpes vulpes).



Muntii Macin este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Macin , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.245646,28.200474




Vezi si alte obiective turistice din Macin

Tutuiatu Lungime: 8,76 km Marcaj: triunghi albastru Pentru marcarea traseelor turistice montane se utilizeaza urmatoarele semne: a) banda verticala - pe fond alb - pentru marcarea traseelor principa
Nu departe de Macin si Garvan se afla Cetatea Dinogetia Garvan, situata pe o insula numita Bisericuta. Drumul de acces implica soseaua Tulcea-Macin-Isaccea. Aspectul initial al asezarii Dinogetia-Garv
Traseu Pricopan Lungime: 7,19 km Marcaj: banda albastra Pentru marcarea traseelor turistice montane se utilizeaza urmatoarele semne: a) banda verticala - pe fond alb - pentru marcarea traseelor prin
Centrul de Informare Turistica Macin are ca misiune promovarea zonei de nord a Dobrogei ca valoare culturala, istorica, economica si religioasa. Centrul de Informare Turistica Macin informeaza gratui
Parcul National Muntii Macinului este localizat in Podisul Dobrogean si are o caracteristica unica. Aici ecosistemele caracteristice stepei pontico-balcanice, padurilor submediteraneene si balcanice s


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site