Complexul baroc Şomuleu

Complexul baroc Şomuleu vezi pe harta Complexul baroc Şomuleuvezi pe harta

Informatii despre Complexul baroc Şomuleu

Localizare: Tinutul Secuiesc > Miercurea Ciuc Subcategorie: Biserica

Complexul baroc Şomuleu
Complexul baroc Şomuleu
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din centrul şi estul Europei, dar şi un important monument istoric din Transilvania.

Zeci de mii de credincioşi se adună în fiecare an, pe 15 august, când se sărbătoreşte hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

De două ori mai mulţi credincioşi vin în acelaşi loc, de Rusalii, ca prilej de bucurie cu ocazia sărbătoririi victoriei împotriva principelui Ioan Sigismund, cel care îşi propusese să impună religia unitariană pe aceste meleaguri.

Aflat la baza dealului Şumuleul Mic, complexul a fost construit la începutul secolului XIX (1804), pe fundaţiile unei mănăstiri ridicate de Iancu de Hunedoara (Mănăstirea Franciscană) cu patru veacuri înainte. Biserica este condusă şi acum de către călugări franciscani, care au ridicat o capelă dedicată Sfântului Anton.

Un element inedit este adus de orga cu peste 2.500 de tuburi, unul dintre primele şase astfel de instrumente aduse în Europa, în 1930-1931.

Totuşi, cel mai important atribut al complexului este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi adus victoria în timpul luptei mai sus menţionate, din 1567. Statuia din lemn de tei are o înălţime de peste doi metri şi este cea mai mare statuie sculptată dintr-o singură bucată de lemn.

În zonă se mai găsesc şi alte biserici de importanţă istorică. Una dintre acestea este cea romano-catolică de la Armăşeni, construită în secolul XVI, în stil baroc, unde s-au păstrat multe picturi murale originale (1655). Tot în zonă, biserica Delniţa, construită în aceeaşi perioadă, în stil renascentist, este de o importanţă deosebită, întrucât aici puteţi admira picturi murale realizate pe exterior.

De văzut mai sunt şi biserica unitară din Cristura Secuiesc, din secolul XI, biserica Feliceni, cetatea ţărănească fortificată de la Cârţa, dar şi Capela ”Sfânta Margareta” din Sântimbru, construită în secolul XV.


Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Complexul baroc Şomuleu ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Miercurea Ciuc

Coordonate GPS: 46.22171,25.481136
Vezi si alte obiective turistice din Miercurea Ciuc

Biserica din Delnita se afla in comuna Pauleni Ciuc, la 8 km de municipiul Miercurea Ciuc, judetul Harghita si este considerata cel mai interesant monument bisericesc al intregii secuimi, singura din
Gimnaziul Catolic de la Sumuleu a fost fondat la mijlocul veacului al XVII-lea prin grija calugarilor franciscani din Sumuleu. La sfarsitul secolului al XIX lea a aparut ideea transferarii liceului l
In jurul anului 1780 a fost construita prima scoala de piatra, care de-a lungul anilor a primit corpuri si cladiri noi. In 1848 a aparut pentru prima data ideea angajarii profesorilor laici, iar in 18
Partia de ski Sumuleu are un grad mediu de dificultate,o lungime de 400 m si este dotata cu telecabina. Altitudinea de plecare este de 870 m, iar cea de sosire 790 m, diferenta de nivel fiind de 80
Adresa: Piata Cetatii nr. 1 Telefon: 0266 317 007


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2019 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site