Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc

Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc
Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc vezi pe harta Cetatea medievală din Odorheiu Secuiescvezi pe harta

Informatii despre Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc

Localizare: Tinutul Secuiesc > Odorheiu Secuiesc Subcategorie: Cetate

Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc
Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea medievală din Odorheiul Secuiesc se află în partea de sud a oraşului, pe strada Cetăţii, la mică distanţă de Piaţa Libertăţii.

Istoria acestei cetăţi este una zbuciumată şi în cursul timpului a trecut în proprietatea mai multor principi şi familii.

Cetatea medievală din Odorheiul Secuiesc a cunoscut două etape ale construcţiei. Prima etapă între 1490 – 1492, iar a doua între 1561 – 1565, când a fost reconstruită în stil renascentist.

Lucrările iniţiale încep pe la 1490 din ordinul regelui Vladislav al II-lea ca răspuns după o răscoală a secuilor. Acesta îşi dorea un avanpost militar în inima secuimii pentru a preveni şi înăbuşi alte răscoale. Secuii nu au agreat construcţia fortificaţiilor militare de către o autoritate străină pe teritoriul lor. Prin intermediul voievodului Transilvaniei, au întocmit un memorandum prin care solicitau înarmarea. Ca urmare a acestui memorandum, voievodul a fost înlăturat, dar secuii au obţinut oprirea lucrărilor.

Între 1493 şi 1561 cetatea neterminată nu a servit în scopuri militare, aici înfiinţându-se o mănăstire dominicană.

În 1562, după o altă răscoală a secuilor, Ioan Sigismund solicită construcţia unei fortificaţii cu acelaşi scop pentru care au început lucrările din 1490, să ţină sub control secuii.

Cetatea a fost grav avariată în urma campaniei militare a lui Mihai Viteazu din 1599, iar după domnia acestuia Dieta transilvană hotărăşte refacerea fortificaţiilor. Lucrările încep 13 ani mai târziu în vremea principelui Gabriel Bethlen.

Cetatea a fost pusă zălog în anul 1621 de către principe, către judele regesc, Francisc Kornis. Acesta din urmă avea un interes pentru restaurarea cetăţii, dispunând încă din 1620 inventarierea clădirilor cetăţii şi evaluarea stării acestora. Principele l-a asigurat pe Francisc Kornis că îi vor fi decontate toate cheltuielile.

În 1625 cetatea a fost recuperată, iar în 1657 a fost dată ca zălog soţiei principelui Rákóczi. Fiscul intră în posesia cetăţii în vremea lui Mihail Apafi I.

După răscoala curuţilor condusă de Francisc Rákóczi al II-lea, o mare parte a zidurilor cetăţii sunt distruse, aşa cum prevedea pacea de la Satu Mare din 1711, din această cauză cetatea a căpătat numele de Cetatea Ciuntă.

De-a lungul timpului, cetatea a trecut în posesia familiilor Bornemisza, apoi Gyulai, urmând ca în anul 1852 cetatea să fie cumpărată de către oraş, de la familia Kornis. După 40 de ani, pe locul castelului, s-a ridicat Liceul Real de Stat.

Astăzi aici funcţionează Grupul Şcolar Agricol Eotvos Jozsef.


Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Odorheiu Secuiesc

Coordonate GPS: 46.186419,25.180716
Vezi si alte obiective turistice din Odorheiu Secuiesc

Biserica Franciscana din Odorheiu Secuiesc a fost construita intre anii 1728-1779 si imbina elementele perioadei de tranzitie dintre baroc si clasicism. Poarta de intrare dintre cele doua turnuri este
Aşezat în Munţii Ciucului, înconjurat de păduri şi pajişti ce te încântp prin frumuseţea lor, satul Armăşeni are o valoare inestimabilă, dată atât de oamenii ce-l populează, cât şi d
Cetatea Szekelytamad din Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita a fost ridicata de catre voievodul Stefan Bathory de Ecsed in perioada 1490 - 1492 si este o cetate de tip medieval, element foarte import
Adresa: Strada Tamasi Aron nr. 15, Odorheiu Secuiesc, 535600 Telefon: 0266-212131 www.szinhaz.ro office@szinhaz.ro Program: Luni: 11.00 - 17.00 Marti: 11.00 - 17.00 Miercuri: 11.00 - 17.00 Joi: 1


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2021 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site