Mănăstirea Râmeţ

Mănăstirea Râmeţ
Mănăstirea Râmeţ vezi pe harta Mănăstirea Râmeţvezi pe harta

Informatii despre Mănăstirea Râmeţ

Localizare: Apuseni > Ramet Subcategorie: Manastire

Mănăstirea Râmeţ
Mănăstirea Râmeţ
Apasati pe imagini pentru vizualizare
La 20 de kilometri de Teiuş, judeţul Alba, se află locul ideal pentru cei care doresc să-şi găsească liniştea interioară. Ridicată pe valea Geoagiu, din Munţii Trascău, Mănăstirea Râmeţ reprezintă unul dintre cele mai vechi aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania.

Cea mai facilă cale de acces spre mănăstire este din Teiuş, unde se găsesc mai multe curse regulate catre Mănăstirea Râmeţ, drumul fiind asfaltat.

Calea de acces dinspre Aiud este mai dificilă, lipsa mijloacelor de transport până la Râmeţ fiind principala problemă, alături de drumul nemodernizat. Cei care vor alege această cale se vor bucura însă de o privelişte de neuitat de pe platoul Trascăului.

Istoricul mănăstirii a stârnit numeroase controverse. Cercetători renumiţi precum Nicolae Iorga şi Virgil Vatasianu au susţinut că ctitorirea s-a produs în jurul anului 1487, însă cercetări ulterioare au demonstrat că data reală este undeva în jurul anului 1377.

Mănăstirea Râmeţ a fost ctitorită de călugari singuratici, denumirea ‘râmeţi’ însemnând ‘eremiţi’, mai exact pustnici.

Încă de la ctitorire, mănăstirea a suferit persecuţii ale catolicilor şi diverse modificări, fiind de-a lungul anilor fie biserică de mir, fie mănăstire de maici.

Forma bisericii din Mănăstirea Râmeş este dreptunghiulară, având o boltă semicilindrică pe lungime. Deasupra pronaosului se poate observa clopotniţa masivă.

Interesant este că sub altar izvorăşte apă din munte şi de aceea mănăstirea poartă hramul Izvorul Tămăduirii.

Cercetările asupra pereţilor bisericii au scos la iveală nu mai puţin de nouă straturi de pictură, primul datând de pe la 1400. În plus, s-a constatat ca mănăstirea a supravieţuit veacurilor şi graţie lui Mihai Viteazul, o parte din pictura din vremea sa păstrându-se pe iconostasul de zid.

La Mănăstirea Râmeţ se găseşte şi o şcoală, în care maicile cu pregătire pedagogică superioară se ocupă de creşterea fetelor din zonă în spiritul creştinesc.

Pentru că este un obiectiv de interes în zonă, în Mănăstirea Râmeţ a mai fost ctitorită o biserică după Revoluţie. Noul lăcaş de cult cu hramul sfinţilor apostoli Petru şi Pavel se află în imediata apropiere, frumuseţea ei fiind dată de elementele arhitectonice speciale, dar şi de coloritul sobru şi luminos.

În zonă se găsesc locuri de cazare în satul Râmeţ, aflat la 2,5 kilometri distanţă.


Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Mănăstirea Râmeţ ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Ramet

Coordonate GPS: 46.525042,22.523731
Vezi si alte obiective turistice din Ramet

Cheile Manastirii sunt situate in estul Muntilor Trascau, pe Valea Manastirii, in amonte de Cheile Rametului, la altitudinea de 1.250 m. Cheile reprezinta o arie protejata de interes national, fiind o
Cheile Pravului au fost declarate arie protejata de interes national in anul 2000. Acestea reprezinta o rezervatie naturala de tip geologic, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al com
Cheile Piatra Baltii au fost declarate arie protejata de interes national in anul 2000. Acestea reprezinta o rezervatie naturala de tip geologic, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ a
Manastirea Ramet este situata la 36 km de Alba Iulia si este printre cele mai vechi lacasuri de cult ortodoxe din tara noastra. Asezamantul monahal a fost intemeiat in prima jumatate a secolului al XI


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2023 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site