Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei

Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei
Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei vezi pe harta Memorialul durerii-Sighetul Marmaţieivezi pe harta

Informatii despre Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei

Localizare: Maramures > Sighetu Marmatiei Subcategorie: Muzeu

Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei
Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, nu este pentru oricine. Este un muzeu al durerii de unde ieşi marcat de cruzimea de care pot da dovadă semenii tăi. Aşadar, nu este un obiectiv turistic lejer. De aici nu ieşi vesel şi încărcat de cunoaştere, ci îngândurat şi parcă un pic mai filosof.

Memorialul a fost înfiinţat după Revoluţie în fosta închisoare de la Sighet, unul dintre cele mai cunoscute centre de detenţie din România.

Aici au fost închise de comunişti personalităţi de vază ale perioadei interbelice, care deranjau prin poziţiile lor politice, dar şi oameni simpli care erau consideraţi de regim un pericol. Mulţi dintre ei nu au mai păşit niciodată în afara zidurilor închisorii.

Actualul muzeu realizat în închisoarea dezafectată încearcă să arate turistului adevarata faţă a opresiunii de dinainte de 1989. A fost o idee a poetei Ana Blandiana, care nu a renunţat până nu a văzut-o realitate.

Încă de la intrare te întâmpină feţele celor care au suferit în această instituţie a ororii, chipurile lor sunt expuse pe culoarul de portrete ale victimelor comunismului. Fiori reci te trec cand te gândeşti câte sute de persoane şi-au trăit disperarea între aceste ziduri.

Fosta închisoare are trei nivele, la fiecare găsindu-se mai multe săli de muzeu realizate în fostele celule.

Dintre acestea, unele au fost însă păstrate ca atare pentru autenticitate. E vorba de încăperile unde au murit Iuliu Maniu (la parter) şi Gh. I. Brătianu (de la etajul doi). În aceste două celule nu există decât nişte haine de zeghe şi un pat de fier fără saltea.

Tot ca în perioada când aici domnea teroarea au fost păstrate încă două celule – camerele de pedeapsă pentru deţinuţii care nu fuseseră „cuminţi”, unde erau izolaţi şi legaţi cu un inel de fier.

O transpiraţie rece te împresoară când intri în sala dedicată torturii. Aici este recreată o cameră de interogatoriu cu becul orbitor ce trebuia băgat în ochii deţinutului.

În celelalte săli, sunt detaliate momente cruciale din cei 45 de ani de sistem comunist ai ţării noastre. Dacă ai sta şi o săptămână, nu ai avea timp să citeşti mărturiile groazei scrise pe pereţii fostelor celule.

La final, câteva informaţii utile. Muzeul se află pe str. Corneliu Coposu nr. 4 din oraşul Sighet, din judeţul Maramureş. Programul de vizitare este în funcţie de sezon. Vara (15 aprilie –15 octombrie), zilnic, 9.30-18.30. În sezonul rece, puteţi vizita de marţi până duminică, între orele 10.00-16.00.


Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Memorialul durerii-Sighetul Marmaţiei ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Sighetu Marmatiei

Coordonate GPS: 47.554092,23.533106




Vezi si alte obiective turistice din Sighetu Marmatiei

Lacul Teplita reprezinta un lac format in urma excavatiei terenului, aflat in apropiere de localitatea Sighetu Marmatiei (langa raul Tisa). Suprafata acestuia este de 4 ha, fiind folosit ca lac de ag
Biserica Reformata din Sighet a fost inaltata intre secolele XI - XII, pe actuala strada Dr. Ioan Mihaliy de Apsa nr. 14 din Sighetu-Marmatiei. Lacasul de cult a fost ridicat in cinstea Sf. Emeric si
Casa Memoriala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa este primul muzeu al Maramuresului edificat la sfarsitul secolului al XIX-lea, de catre unul dintre membrii familiei Mihalyi de Apsa. Muzeul este situat in Sig
Biserica Calinesti Susani este situata in Maramures, la sud de Sighetu Marmatiei, la poalele muntilor Gutai. Accesul in biserica se face prin fatada sudica, nu prin cea vestica, cum este de obicei in
Vf. Piatra Neagra 1170 m (Biserica Vulpii) este situat in Muntii Ignis, aproape de localitatea Sighetu-Marmatiei. Acesta este constituit dintr-o stanca impresionanta care face parte de pe aliniamentu


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site