Castelul Peles

Castelul Peles vezi pe harta Castelul Pelesvezi pe harta

Informatii despre Castelul Peles

Localizare: Valea Prahovei > Sinaia Subcategorie: Castel

Castelul Peles
Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles Castelul Peles
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pe langa sporturile de iarna, Sinaia are numeroase obiective turistice, adevarate lectii de istorie pentru turistii romani si straini. Simbolul statiunii Sinaia este Castelul Peles, fosta resedinta de vara a regelui Carol I.

Castelul Peles este cea mai renumita resedinta regala din Romania. Arhitectii care s-au ocupat de proiectarea si construirea Castelului Peles au avut mult de furca cu nenumaratele idei ale Regelui Carol I si cu bugetul auster.

Construit intre anii 1873 si 1914, Castelul Peles are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pe langa Pelesul propriu-zis, in zona au mai fost inaltate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul.

Pelesul are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala.

Remarcabile sunt cabinetul de lucru si biblioteca regelui, la care se ajunge prin coridoare intortocheate si intunecoase, apartamentul regal, sala de arme, holul de onoare si camera de oaspeti, atelierul de pictura al reginei Elisabeta De altfel, austeritatea Pelesului se poate vedea prin comparatia cu Pelisorul asupra caruia si-a pus amprenta regina Maria a Romaniei de mai tarziu.

Castelul va ramane resedinta a familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. In 1953, Pelesul va deveni muzeu, dar el putea fi vizitat inca de pe vremea regelui Carol I. In 1990, si Pelisorul este deschis publicului spre vizitare.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Castelul Peles si Pelisor au fost reintegrate in circuitul turistic. In 2006, guvernul roman a anuntat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de Romania. Imediat dupa reobtinerea titlului de proprietate, au inceput negocierile si Pelesul a revenit in proprietatea statului roman ca muzeu istoric. In schimb guvernul roman a acordat 30 de milioane de euro Casei Regale a Romaniei.


Castelul Peles este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Sinaia , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.361572,25.542855




Vezi si alte obiective turistice din Sinaia

Tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia este una dintre cele mai noi si performante instalatii pe cablu din Europa si din lume, unind cele doua zone schiabile ale statiunii Sinaia: cea de joasa altitud
Vila Clementina Scanarei - Vila „Brazi” din Sinaia se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Edificiul dateaza de l
Cabana Stana Tarle este situata la 1600 m altitudine, la intersecția dintre partiile de schi “Drum de Vara” si “Tarle”, intr-un cadru unic de exceptie, departe de agitatia urbana. Cabana det
Vila Emil Costinescu din localitatea Sinaia se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Edificiul dateaza din anul 1892,


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site