Apasati pe imagini pentru vizualizare
Din stapanirea domneasca, “Casa coconilor” a ajuns catre sfarsitul secolului al XVII-lea in cea a lui Scarlat Hiotu, apoi a fiului acestuia Nicolae Hiotu care a lasat-o mostenire sotiei dupa ce a decedat. Asa cum aflam din catagrafia din anul 1829, Nae Hiotu traia la Bucuresti, dar avea 2 case – in Targoviste si in Bucuresti.
Casa din Targoviste era folosita exclusiv pentru scoala si probabil era locuita de dascalul Rafail intre 1821–1832). La aceasta scoala se presupune ca ar fi invatat si marele poet Grigore Alexandrescu. Cum arata pe atunci casa lui Nae Hiotu putem vedea din desenul lui Mircea Bodeanski. El a facut acest desen ce prezinta reconstituirea “Casei Coconilor” combinand doua fotografii facute de catre Szathmary, una realizata din Turnul Chindiei, iar cealalta reprezentand Poarta Dealului, unde apare si aceasta cladire. Vedem o casa cu parter inalt, cu foisor, intrarea fiind prin acest foisor, dar dintr-o laterala. Cladirea era acoperita cu sindrila in patru ape.
Dupa scoala aici va functiona Ocarmuirea judetului (la data introducerii Regulamentului Organic) dupa care, de la familia Hiotu, va trece in stapanirea unui inginer topometru austriac I. Külle – stabilit in Targoviste, autor al unei ridicari topografice a orasului.
Cu ocazia construirii Prefecturii, la sfarsitul secolului al XIX-lea, casa va fi modificata in forma actuala. Planul cladirii este de forma patrata, avand doua nivele. La parter exista trei camere pe laturile de vest si sud. La etaj este un hol lung cat toata cladirea si cate trei incaperi pe fiecare latura, unde s-a amenajat expozitia de baza a muzeului.
Beciul, avand o structura specifica epocii brancovenesti, a ramas intact din timpul domnitorului. Are o forma patrata, fiind impartit in patru compartimente boltite cu calote sferice pe pandantivi, dispuse in jurul unui stalp central din piatra, cu sectiunea circulara, pe care se descarca patru arce dublouri. Lumina zilei patrunde prin patru ferestre mici dispuse pe laturile de nord si est.
Muzeul National al Politiei Romane din Targoviste este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul National al Politiei Romane din Targoviste
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Targoviste
Coordonate GPS: 44.931418,25.460379
Judetul Dambovita a mostenit un patrimoniu cultural bogat si este constituit din peste 1200 monumente istorice si culturale, din care 267 sunt de importanta nationala, fiind al patrulea judet din Roma
Adresa: 130104 Targoviste, Independentei 1
Tel./Fax: (0245)21.22.44
E-mail: filarmonica_muntenial@yahoo.com
Filarmonica Muntenia a fost inaugurata in data de 01.01.2007.
Conacului Vacarestilor reprezinta un monument istoric de arhitectura laica situat in localitatea Vacaresti, la 10 km de Targoviste, in centrul unui frumos parc.
Conacul dateaza din jurul anului 1698
Ctitoria lui Petru Cercel se incadreaza in tipul de plan cruce greaca (ca si biserica din Curtea de Arges si Mitropolia Targoviste) care au servit ca model, pridvorul fiind marginit pe 3 laturi de 12
Teatrul Municipal Tony Bulandra a fost inaugurat in 30 ianuarie 2002, cand romanii sarbatoreau 150 de ani de la nasterea marelui dramaturg national Ion Luca Caragiale. Teatrul a fost inaugurat în pre
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.