Manastirea Neamt

Manastirea Neamt vezi pe harta Manastirea Neamtvezi pe harta

Informatii despre Manastirea Neamt

Localizare: Moldova > Targu Neamt Subcategorie: Manastire

Manastirea Neamt
Manastirea Neamt Manastirea Neamt
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Neamt este atestata documentar din 1407, insa radacinile activitatii monahale se Intind pana in veacul al XII-lea.

Manastirea Neamt a fost ctitorita de Petru I Muşat (1375-1391). Acesta a construit prima biserica din piatra care nu mai exista in prezent, inainte cu un secol existand o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul "Inaltarea Domnului".

In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului.

Principalul monument istoric si de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii este Biserica ctitorita de Stefan cel Mare. Aceasta este de o eleganta si frumusete deosebita. Ulterior au fost introduse elemente noi: pridvorul, situat in fata intrarii si sala mormintelor, sau gropnita, amplasata intre pronaos si naos.

Fatadele sunt ornamentate in stil autohton moldovenesc, rezultat din imbinarea elementelor bizantine (ceramica smaltuita, caramizi si discuri diferit colorate, in verde, in galben, in brun) cu cele gotice (contraforturile si ancadramente de usi si ferestre).

Pictura din absida principala, naos si sala mormintelor aparţine ultimilor ani de domnie ai lui Stefan cel Mare, iar cea din pridvor si pronaos este din timpul lui Petru Rares.

Devastarile si incendiile distrugatoare pe care le-a suferit manastirea au distrus treptat zugraveala initiala.
A doua biserica ce apartine Manastirii Neamt este biserica Sfantul Gheorghe, incorporata in zidul de incinta.





Manastirea Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Targu Neamt , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 47.27061,26.201434




Vezi si alte obiective turistice din Targu Neamt

Niculae Popa a fost un artist popular si unul dintre personajele de poveste ale Romaniei, ale carui creatii si colectii au ramas in satul Tarpesti, din comuna Petricani, Neamt, intr-un muzeu particula
Statiunea Oglinzi, din judetul Neamt, are o istorie veche de peste un secol, este cunoscuta mai ales gratie bailor sale cu ape minerale si apartine administrativ de orasul Targu Neamt, fiind la doar t
Parcul natural VAnatori Neamt a fost constituit in anul 1999. Acesta se afla in nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava (in raza comunelor Cracaoani, Agapia, Vanatori-Neamt, a orasului Tg. Neamt
Monumentul Vanatorilor de munte se afla in orasul Targul Neamt, la o altitudine de aproape 500 de metri, in partea de nord-est a orasului, pe o terasa creata in anul 1936. Monumentul a fost inaugurat
Manastirea Varatec este situata intr-o mica depresiune de la poalele muntilor, la o altitudine care nu depaseste 460 m, fiind adapostita de culmea Dealul Mare. Biserica Manastirii Varatec, cu hramul


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site