Apasati pe imagini pentru vizualizare
Liceul Piarist din Timisoara a fost inaugurat in anul 1909, intr-o cladire de pe actualul Bulevard Regele Ferdinand, intre Piata Regina Maria si strada Piatra Craiului. Cladirea face parte dintr-un ansamblu arhitectural destinati liceului infiintat de Ordinul Piarist.
Ansamblul a fost proiectat de catre arhitectul Laszlo Szekely, in stil Art Nouveau si cuprinde liceul, sediul casei, o biserica-capela si un internat, monumente istorice emblematice pentru Timisoara.
In anul 1850, limba de predare in Liceul Piarist era limba germana, avand 12 profesori, un cabinet de fizica, o colectie de mineralogie si un ierbar.
Intre anii 1852 - 1853 cladirea a devenit neincapatoare, numarul elevilor ridicandu-se la 184. Din acest motiv au fost demarate lucrarile de constructie a unui alti liceu, actualul Colegiu National C. D. Loga. Liceul s-a dezvoltat repede, in anul 1919 avand 1322 de elevi. Din anul 1923 limba de predare devine cea romana.
Activitatea liceului a incetat dupa cel de-la Doilea Razboi Mondial, in urma interzicerii de catre autoritatile comuniste a activitatilor ordinelor calugaresti ale Bisericii Romano-Catolice. In anul 1946 cladirile liceului si a internatului au dost atribuite Scolii Politehnice Timisoara. Din anul 1948 aici au functionat si Facultatea de Electrotehnica, precum si o parte din laboratoarele Facultatii de Chimie. Capela si-a pastrat destinatia initiala.
In anul 1992 ansamblul a fost retrocedat Bisericii Romano-Catolice, cele doua facultati care isi desfasurau activitatea aici fiind mutate in sedii noi, independente.
Liceul Piarist din Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Liceul Piarist din Timisoara
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Timisoara
Coordonate GPS: 45.7528763,21.2218418
Patinoarul Ice Dream Timisoara situat in parcarea IuliusMall, devine principala destinatie de distractie in aer liber pe timp de iarna.
Cu o suprafata de 1.200 mp, Ice Dream este comparabil ca dimensi
Episcopia Ortodoxa Sarba se gaseste in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba. Eidficiul a fost construit intre anii 1745 - 1747 in stil baroc, iar fatada a fost transformata cu elemente de ar
Biserica Ortodoxa Sarba din Mehala a fost construita din caramida, intre anii 1786 - 1793. A fost un lacas de cult comun pentru credinciosii sarbi si romani pana in anul 1887, anul infiintarii parohie
Domul sau Catedrala Episcopala Romano-Catolica a fost proiectat de Josef Emanuel Fischer von Erlach si construit intre anii 1736-1754. Biserica constituie cea mai valoroasa opera de arhitectura baroca
Monumentul Sfanta Treime din Timisoara este situat in Piata Unirii din Timisoara, fiind montat aici intre anii 1755 - 1758.
Statuia a fost realizata in atelierele vieneze si celebra incetarea epidemie
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.