Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Celic-Dere este situata in nordul Dobrogei, judetul Tulcea, comuna Frecatei si reprezinta unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra.
Numele manastirii provine de la paraul Celic-Dere (ce semnifica in limba turca "paraiasul de otel"). Manastirea se afla la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si 12 kilometri vest de Cataloi, pe soseaua Tulcea – Constanta. Autobuzele pe ruta Tulcea – Cataloi – Telita au statie chiar in fata manastirii.
De la Manastirea Cocos se poate veni cu autobuzul liniei Niculitel – Tulcea pana la intersectia Telita, de unde, la dreapta, drumul asfaltat, de sapte kilometri, duce la statia Celic-Dere (in total, 22 kilometri). Pe acelasi traseu, cu patru kilometri inainte de intersectia Telita, in stanga soselei, se vede Manastirea Saon.
Exista mai multe variante referitoare la anul infiintarii manastirtii. Potrivit Marelui Dictionar Geografic al Romaniei, asezamantul a fost infiintat in 1835 de arhiereul Athanasie Lisivenco. Potrivit arhimandritului Roman Sorescu, manastirea a fost intemeiata aproximativ in 1840 de calugari romani si doi calugari rusi reveniti de la Muntele Athos, arhimandritul Athanasie Lisifenco si schimonahul Paisie. O alta versiune este aceea ca in secolul al XVIII-lea niste calugari ardeleni veniti de la Muntele Athos au intemeiat vatra monahala construind o bisericuta din lut si barne de lemn in locul in care astazi se afla cimitirul.
Muzeul manastirii detine o bogata colectie de obiecte de valoare istorica, artistica si documentata: Biblia lui Serban Cantacuzino din 1688; 27 de documente in limbile turca, araba si persana; manuscrise si tiparituri din perioada 1696-1898;icoana Maicii Domnului din 1600.
Manastirea Celic Dere - Tulcea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Delta Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Celic Dere - Tulcea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Tulcea
Coordonate GPS: 45.126472,28.581004
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este un paradis natural ce se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2.860 km de la izvorul sau din Muntii Pa
Biserica Sfantul Gheorghe sau Biserica cu Ceas se afla pe strada Pacii, in centrul orasului Tulcea si a fost ridicata in anul 1857, in perioada ocupatiei otomane, in locul unei bisericute de lemn.
Bi
Piata civica din Tulcea reprezinta un loc de recreere pentru localnici si turisti.
In centrul pietei se afla statuia lui Mircea cel Batran, monument realizat din bronz de catre sculptorul tulcean Ion
Acum este mai simplu ca niciodata sa descoperi manastirile din judetul Tulcea, intrucat au fost inaugurate oficial drumurile judetene spre cele mai importante manastiri: Cocos, Saon si Celic Dere.
Ma
Muzeul de Etnografie si Arta Populara se afla pe Str. 9 Mai din Tulcea, in fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei si este unul dintre simbolurile orasului.
Constructia a fost ridicata intre anii
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.