Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei
Parcul National Muntii Rodnei vezi pe harta Parcul National Muntii Rodneivezi pe harta

Informatii despre Parcul National Muntii Rodnei

Localizare: Maramures > Borsa Subcategorie: Parc national

Parcul National Muntii Rodnei
Parcul National Muntii Rodnei Parcul National Muntii Rodnei
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (circa 1300 kmp, 45 km d ela est la vest, 25 km de la nord la sud), cat mai ales potentialului turistic complex.

Accesul in asezarile de la baza muntilor, care constituie importante puncte de plecare in drumetii, se face in marea majoritate a cazurilor pe sosele modernizate (pe valea Somesului Mare, pe valea Salautei spre Maramures, pe valea Viseului, pe Bistrita Aurie) sau pe calea ferata, dinspre nord sau sud. Statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai in sud-est si orasul Borsa (inclusive complexul touristic), au un rol deosebit in derularea activitatilor turistice in acesti munti.

Altitudinea maxima a Muntilor Rodnei este de 2303 m, in varful Pietrosu, dominand peisajul, cele mai mari diferente de altitudine inregistrandu-se spre nord, spre depresiunea Maramures. Din punct de vedere administrative, Parcul National Muntii Rodnei este cuprins in judetele Maramures si Bistrita-Nasaud. Suprafata parcului este de 46.399 ha, din care 3300 ha au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Prin suprafata sa, parcul este cea mai mare arie protejata din nordul Carpatilor Orientali.

Prin pozitia geografica, parcul se afla sub influenta atat a maselor de aer oceanice din vest, cat si a celor baltice din nord. Acest aspect are repercursiuni asupra distributiei si valorilor principalilor parametrii climatic, cu variatii ale temperaturilor si precipitatiilor pe versantii nordici si sudici, asupra etajarii evidente a vegetatiei.

Datorita pozitionarii si masivitatii lor, Muntii Rodnei sunt un adevarat castel de apa, de aici izvorand Bistrita Aurie, Somesul Mare, Viseu si Iza. Un alt aspect hidrologic foarte important este prezenta lacurilor glaciare, de deosebita valoare naturala, peisagistica si turistica. Exista 23 de lacuri glaciare, cele mai mari fiind Buhaescu (cel mai adanc - 5,2 m), Pietrosu, Repede, Negoiescu, Lala Mare (cel mai mare volum de apa sic el mai extins 5637 mp). De asemenea, apele minerale au o importanta deosebita. Cele mai inseminate se gasesc sunt cele din loclaitatile Parva, Sangeorz Bai, Valea Vinului, Borsa, Anies, Zavoaiele Borcutului, Rodna.

Pe langa obiectivele turistice naturale, obiecivele turistice de ordin social-economic se gasesc concentrate in localitatile de pe vaile ce incadreaza Muntii Rodnei. Astfel, pe valea Somesului Mare se afla statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai (asezarea este atestata inca din anul 1245, iar apele minerale au fost evidentiate incepand cu secolul al XVIII-lea), localitatile Maieru (biserica de lemn de la inceputul sec. al XIX-lea, muzeu satesc cu sectiune dedicate scriitorului Liviu Rebreanu), Anies (urme de fortificatii din sec. XIV, XVII, izvoare minerale), Rodna (ruinele unei bazilici din sec. al XIII-lea, biserici din sec. XVIII si XIX). Din localitatea Rodna se pleaca spre Valea Vinului, statiune de interes local, cu exploatari miniere din vremea romanilor si ape minerale.

Pe latura nordica, pe vaile Iza si Viseu, in cadrul Depresiunii Maramuresului, se afla cateva localitati importante atat prin potentialul etno-folcloric, cat si prin faptul ca de aici pornesc numeroase drumuri forestiere si poteci ce faciliteaza accesul in Parcul National Muntii Rodnei. Pe valea Viselui se afla orasul Borsa si complexul touristic Borsa, cu partii de schi, telescaun, infratsructura de cazare. Orasul Borsa este atestat documentar inca din anul 1365. Tot pe valea Viseului, in apropiere de Borsa, se afla orasul Moisei, cu manastire din secolul al XVI-lea si ansamblul memorial, opera sculptorului Vida Geza, in amintirea masacrului hortist din 14 octombrie 1944. Pe valea Izei se afla localitatile Sacel - renumit centru ceramic pentru formele traditionale nesmaltuite de culoare rosie, si Salistea de Sus, cu arhitectura traditional si doua biserici de lemn din sec. al XVIII-lea.



Parcul National Muntii Rodnei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Borsa , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 47.672323,23.583527




Vezi si alte obiective turistice din Borsa

Partia Olimpica Nivel dificultate: avansat Lungimea: 2980 m Diferenta nivel: 650 m Nocturna: da Zapada artificiala: nu Transport cablu: da teleski, telescaun Imprejurimi: 100 km Bistrita, 130 km Baia
Partia de ski Bradet are un nivel de dificultate scazut, lungimea de 200 m, diferenta de nivel de 30 m, nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala. Este dotata cu instalatii pe cablu, mai precis
Rezervatia Pietrosu Mare este situata in localitatile Borsa si Moisei din judetul Maramures si se intinde pe suprafata de 3.300 ha, in partea nordica a Muntilor Rodnei. Zona protejata ocupa golul alpi
Partiile de ski Borsa sunt: partia Olimpica, partia Bradet si cea de la Poiana Stiol. Partia Poiana Stiol se afla chiar in centrul statiunii si este cea mai lunga – are 2 km lungime si circa 500 m
Statiunea Borsa se afla in Muntii Rodnei, pe Valea Viseului, judetul Maramures, la altitudinea de 850 metri, fiind o importanta statiune de schi din tara noastra. La Borsa se afla cea mai lunga tramb


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site