Manastirea Cozia

Manastirea Cozia vezi pe harta Manastirea Coziavezi pe harta

Informatii despre Manastirea Cozia

Localizare: Valea Oltului > Calimanesti Subcategorie: Manastire

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situată la poalele Masivului Cozia, pe malul drept al raului Olt, este unul dintre cele mai vechi monumente din Ţara Romanească ce conservă elemente originale de construcţie, ridicată de voievodul Mircea cel Batran (1386 - 1418) cu putin inainte de sfarşitul secolului al XIV - lea.

Amplasată la ieşirea Oltului din defileul Cozia, este foarte uşor accesibilă pe DN 7/E 81 şi in imediata apropiere a staţiunilor balneoclimaterice Călimăneşti şi Căciulata.

In secolul XIV, locul ales pentru construirea mănăstirii era amplasat strategic, accesul făcandu-se doar dinspre sud, spre est raul Olt apărand mănăstirea, iar spre nord defileul Oltului punea probleme serioase, neexistand nici un drum.

Toponimic, denumirea de Cozia pare a fi de origine turcă, derivand din cuvantul "Koz", care inseamnă nucă.

Cum insă pană la sfrşitul secolului al XIV-lea, in liimba romană nu pătrunseseră cuvinte turceşti, mai plauzibilă este originea cumană sau peceneagă.

Construită intre 1387 - 1388, ea mai este cunoscută şi sub numele Nucet, nume datorat se pare, unor plantaţii de nuci care dominau in trecut zona. In pronaosul bisericii se afla mormantul voievodului Mircea cel Bătran, inmormantat la 4 februarie 1418.

Prin această inmormantare, s-a schimbat obiceiul domnesc de a fi inmormantat la Biserica domnească din Curtea de Argeş. Ansamblul mai cuprinde două paraclise, construite ?ntre anii 1583 - 1584 şi 1710 - 1711, biserica bolniţei construită ?ntre anii 1542 - 1543. Construirea bolniţei şi a clădirilor din jur este legată de folosirea tot mai intensă a apelor minerale de aici.

Tot aici se mai află cuhnia construită de Constantin Brancoveanu, chiliile (din anii de după 1388, transformate parţial ?ntre 1848 - 1853), f?nt?na mare (sec. XVI) şi două clopote datand din 1395 şi respectiv 1413.


De-a lungul timpului, turcii au prădat mănăstirea de mai multe ori, acelaşi comportament avand-ul şi soldaţii austrieci in timpul ocupaţiei din perioada 1718 - 1739.

in 1821, eteriştii lui Alexandru Ipsilanti, după infrangerea suferită la Drăgăşani in luptele cu turcii, s-au adăpostit intre zidurile mănăstirii.

Tot aici şi-au găsit refugiul o parte din revoluţionarii de la 1848. In timpul primului război mondial, trupele de ocupaţie au furat odoarele şi cărţile sfinte, profanand şi cripta lui Mircea cel Bătran.

In perioada de inflorire din secolele XIV - XVI şi pană la perioada fanariotă, cand incepe decăderea, mănăstirea Cozia se numeşte si "Lavra Cozia", semn că era un important lăcaş de cultură al timpului şi avea sub ascultare mai multe schituri şi mănăstiri, precum şi un intins domeniu feudal (peste 80 de sate), munţi, bălţi, vii, sate de robi ţigani.

In perioada fanariotă ?n mănăstire sunt introduşi călugări greci, iar călugării rom?ni sunt nevoiţi să părăsească mănăstirea. Decăderea Coziei ajunge pană acolo incat e transformată in inchisoare.

Intre anii 1958 - 1962 au loc ample lucrări de restaaurare şi consolidare, menite să redea construcţiei aspectul real şi să pună ?n lumină elementele tradiţionale specifice arhitecturii romaneşti.Manastirea Cozia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Calimanesti , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.24075,24.343457
Vezi si alte obiective turistice din Calimanesti

Manastirea Ostrov (judetul Valcea) a fost construita intre anii 1518-1522 si este situata pe o insula a lacului de acumulare de pe raul Olt, fiind conectata cu statiunea Calimanesti-Caciulata printr-u
Manastirea Stanisoara este situata in judetul Valcea, localitatea Calimanesti, la poalele muntelui Cozia, pe malul stang al raului Olt. Pana in secolul al XVIII-lea, manastirea a fost numita "Nucet",
Cascada Urzicii sau Gardului se afla in mijlocul padurii, la 20 de minute de mers de manastirea Stanisoara, in Muntii Coziei, Valea Gardului, judetul Valcea. Are o cadere ce masoara 17 m, iar apele
Statiunea Calimanesti (jud Valcea, la 18 km nord de Ramnicu Valcea) este considerata perla statiunilor balneoclimaterice de pe valea Oltului. Este renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale
Cascada Lotrisor se afla in parcul national Cozia, in partea central sudica a Carpatilor Meridionali, la o altitudine aproximativa de 515 metri. Caderea de apa a fost realizata artificial in anii


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2020 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site