Manastirea Secu

Manastirea Secu vezi pe harta Manastirea Secuvezi pe harta

Informatii despre Manastirea Secu

Localizare: Moldova > Targu Neamt Subcategorie: Manastire

Manastirea Secu
Manastirea Secu Manastirea Secu
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Secu este situata la o distanta de 22 de km de orasul Targu Neamt, soseaua ce leaga orasul Targu Neamt de comuna Pipirig fiind principala cale de acces spre acest vechi lacas ce se inscrie in nepretuita salba de monumente bisericesti din tinutul Neamtului. Vechimea vietii monahale de aici se ridica la aproape 500 de ani. In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetatii Neamtului, pe valea Paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea Ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume: Schitul lui Zosima.

Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Schitul a fost ingradit cu zid de piatra in anul 1550 de catre Doamna Elena, sotia voievodului, si de fiii sai. Din acest zid se mai pastreaza astazi o mica parte: la intrarea in manastire, in dreptul actualei biserici a cimitirului, unde, in urma cu cinci secole, fusese poarta de intrare in schit si clopotnita acestuia.

Spre sfarsitul veacului al XVIlea, Schitul lui Zosima cunoaste o dezvoltare deosebita, mai ales din punct de vedere economic: daniilor particulare li se adauga acum danii si confirmari domnesti, iar numele egumenului Dosoftei, unul dintre ucenicii lui Zosima, este des pomenit in pricinile de vecinatate cu mai vechii si puternicii calugari de la Manastirea Neamt.

Constructiile care alcatuiesc astazi complexul manastiresc de la Secu nu dateaza toate din aceeasi perioada. Bisericii ctitorite de catre vornicul Nestor Ureche in 1602 i sa adaugat in secolul al XVIII-lea pridvorul, apoi, in prima jumatate a veacului trecut, un diaconicon, un proscomidiar, precum si pridvorasul de pe latura vestica. In anul 1850 i sa refacut in intregime pictura interioara si tot atunci sa reinnoit si catapeteasma.

Zidurile incintei si turnurile de aparare, a caror constructie a inceput, desigur, cam in aceeasi vreme cu cea a bisericii, au suferit interventii si refaceri in timpul marelui domn al Moldovei, Vasile Lupu. Celelalte cladiri ale manastirii, in forma lor actuala, cu exceptia laturei de sud, dateaza din perioada care a urmat incendiului naprasnic din 1821, provocat de turcii care au asediat manastirea.

Pictura actuala a fost executata in ulei, intre anii 1849-1850, de pictorul Costache Lifsicar si ucenicii sai si de zugravul Tudorache Ionescu, in stilul specific Renasterii, dar cu influente slavobizantine.

Sursa: site-ul oficial al manastirii.


Manastirea Secu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Targu Neamt , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 47.206158,26.359262




Vezi si alte obiective turistice din Targu Neamt

Casa memoriala Veronica Micle a fost infiintata in casa in care a locuit poeta, de pe str. Stefan cel Mare nr. 28 din Targu Neamt. Muzeul a fost declarat monument istoric in anul 2004, datorita vechim
Manastirea Agapia se afla la o altitudine de 480 m, la mica distanta de Tg. Neamt si la circa 7 km de DN 15 C. Manastirea cuprinde doua cladiri: Agapia veche, ridicata de Petru Schiopul in 1585 si Ag
Niculae Popa a fost un artist popular si unul dintre personajele de poveste ale Romaniei, ale carui creatii si colectii au ramas in satul Tarpesti, din comuna Petricani, Neamt, intr-un muzeu particula
Manastirea Neamt este atestata documentar din 1407, insa radacinile activitatii monahale se Intind pana in veacul al XII-lea. Manastirea Neamt a fost ctitorita de Petru I Muşat (1375-1391). Acesta a
Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Raucesti de Jos, a fost ctitorita in anul 1865 de catre Mihail Kogălniceanu, fost proprietar al mosiei Răucesti. In ultimele decenii au avut loc mai mul


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site