Sinagoga din Fabric

Sinagoga din Fabric vezi pe harta Sinagoga din Fabricvezi pe harta

Informatii despre Sinagoga din Fabric

Localizare: Banat > Timisoara Subcategorie: Sinagoga

Sinagoga din Fabric
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Sinagoga din Fabric este un lacas de cult evreiesc reprezentativ pentru orasul Timisoara, construit intre anii 1885-1889, in stil neo-maur.
Numele ii provine de la cartierul in care a fost construita, invecinandu-se cu un brat vechi al raului Bega.

Pe locul unde a fost inaltata Sinagoga din Fabric a existat candva o sinagoga mai mica a comunitatii evreilor de rit ortodox, care a fost demolata intrucat devenea neincapatoare.
Noua sinagoga a fost construita dupa planurile arhitectului maghiar Lipot Baumhorn, fiind proiectata dupa traditia marilor sinagoge neologe contemporane din Imperiul Austro-Ungar. A fost ridicata din banii stransi prin organizarea unei loterii publice de catre comunitate.

Cupola centrala a cladirii este inalta, fiind ridicata pe un tambur octogonal, dintr-o structura de lemn tencuit si pictat, sprijinit pe patru stalpi.
Sinagoga are doua intrări: una pentru barbati printr-un vestibul (pulis) si o a doua pentru femei, direct din strada, unde se afla scari de acces ce conduc la etaj.

Sinagoga a fost inaugurata la data de 3 septembrie 1899. In timpul perioadei comuniste a cunoscut un declin, urmand sa fie inchisa in anul 1985, cand majoritatea evreilor ramasi in oras dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial au emigrat in Israel. In cei 24 de ani in care a fost inchisa, sinagoga a fost vandalizata in nenumarate randuri.
Intrucat nu au existat bani pentru reconditionarea sa, Sinagoga din Fabric a fost inchiriata Teatrului National din Timisoara pentru 35 de ani, fiind transformata in sala de spectacole.

Atat prin trecutu-i zbuciumat, cat si prin arhitectura somptuoasa, Sinagoga din Fabric este printre cele mai originale cladiri din Timisoara.


Sinagoga din Fabric este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Timisoara , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 45.7564316,21.2455311




Vezi si alte obiective turistice din Timisoara

Intre anii 1735-1737, la initiativa contelui Hamilton, presedintele asociatiei si comandantul militar al Banatului s-a construit primul spital si prima farmacie din oras. La terminare, spitalul a fo
Bastionul Maria Theresia din Timisoara este un monument istoric situat pe strada Hector din Timisoara. Edificiul a fost construit intre anii 1730-1735, in stil baroc, fiind cea mai mare bucata de zid
Biserica romano-catolica Sfantul Iosif din cartierul Fratelia a fost construita intre anii 1926-1928, in stil neogotic. In turnul bisericii se afla un orologiu modern, primit drept cadou din partea o
Palatul Loffler din Piata Victoriei (Timisoara) a fost construit intre anii 1912-1913 de familia si firma antreprenorului Leopold Loffler, ca sediu de firma si casa familiala pentru el si cei trei fii
Padurea Bistra este localizata la 7 km de Timisoara, in apropierea localitatii Mosnita Veche si face parte dintr-o rezervatie forestiera de interes natural. Pe o suprafata de 19,90 ha, se intalnesc e


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site